Jätteiden vienti ja tuonti kasvussa

Jätteiden vienti ja tuonti ovat kasvaneet viime vuosina Suomessa tasaisesti, kertoo Suomen ympäristökeskus. Jätettä viedään Suomesta vuosittain noin 0,8 miljoonaa tonnia ja tänne tuodaan jätteitä miljoona tonnia.

luonto

Noin seitsemän prosenttia kuuluu kansainvälisissä jätesiirroissa valvottavien jätteiden joukkoon, ja Suomessa valvonnasta vastaa Syke.

Toissa vuonna Suomesta vietiin ulkomaille noin 80 000 tonnia valvottavia jätteitä, joista yli 95 prosenttia vietiin hyödynnettäviksi. Ulkomaille vietiin mm. lyijyakkuja, rauta- ja terästeollisuuden suodatinpölyä sekä värimetallijakeita. Suurimpia jätteiden vientimaita olivat Ruotsi ja Saksa. Suomeen tuotiin valvottavia jätteitä noin 39 000 tonnia, josta suurin osa oli metalliromua. Suomeen tuodaan myös ongelmajätteitä, mm. jäteöljyä, liuottimia, torjunta-aineita ja PCB-pitoisia jätteitä. Ongelmajätteitä tulee eniten Irlannista ja Norjasta.

Ongelmajätteiden vienti on kielletty OECD:n ulkopuolisiin maihin. Sen sijaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden elektronisia komponentteja, painettuja piirilevyjä ja johtoja voidaan viedä myös muualle, jos kyseinen maa on ilmoittanut virallisesti EU:lle sallivansa tuonnin. Suomesta viedään ainakin kaapelijätettä Aasiaan.

Lähteet: YLE24