kot lyh 18.8.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

BODOM-OIKEUDENKÄYNNISSÄ aloitettiin tänään todistajien kuuleminen. Surma-aamuna rikospaikan lähellä oli käynyt retkeläisiä, joista toista kuultiin tänään. Hän kertoi nähneensä teltan päällä makaavat miehen jalat ja samaan aikaan miehen poistuvan paikalta. Huomenna oikeus kuulee kolmesta murhasta syytettyä Nils Gustafssonia.

VIRON pääministerin Andrus Ansipin mukaan Virolla ei ollut helikopteriturman pelastustöihin tarvittavia resursseja. Maassa ei viivytelty avun pyytämisessä, kuten Suomen lehdistössä on hänen mukaansa esitetty.

Suomessa on varmistunut kolmas vuohen SCRAPIE-TAPAUS tänä vuonna. Uusi tapaus ei ole alustavien selvitysten mukaan yhteydessä aiempiin. Tautiin sairastunut vuohi lopetettiin kuun alussa. Samalla eteläpohjalaisella tilalla olevat vuohet ja lampaat lopetetaan.

FORSSAN JA LOIMAAN käräjäoikeudet yhdistyvät ensi vuoden alussa Forssa-Loimaan käräjäoikeudeksi. Nilsiän käräjäoikeus puolestaan lakkautetaan. Asiasta päätti valtioneuvosto.

KORKEIMMAN OIKEUDEN presidentti Leif Sevón on saanut Pohjoismaisen lakimiespalkinnon. Se jaettiin Pohjoismaisessa lakimieskokouksessa Islannissa. Suomeen palkinto tulee toisen kerran, edellisen kerran suomalainen sai sen vuonna 1984.

Ympäristöjärjestö GREENPEACE pysäytti päiväksi Pansion sataman ruoppauksen Turun edustalla. Järjestön aktivisteja asettui ruoppaustöitä tehneen kaivinkoneen alle. Greenpeace vastustaa ruopattavan maa-aineksen läjitystä Airiston merialueelle, koska sanoo maa-aineksen olevan TBT:llä saastunutta. Satama kiistää väitteen.

RYMÄTTYLÄN KIRKKOJÄRVESTÄ on hävitetty sinilevä kemiallisesti. 1990-luvulla kurjasti voineen järven tila muuttui erinomaiseksi vuonna 2002 tehdyn alumiinikloridikäsittelyn jälkeen. Viime talven sateet liuottivat pelloilta ravinteita ja kiintoaineita, ja veden laatu heikkeni taas. Järvi kuitenkin käsiteltiin ferrisulfaatilla, eikä sinilevää ole havaittu tänäkään kesänä.

SUOMEN VÄKILUKU oli heinäkuun lopussa 5 246 879. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan väkiluku kasvoi tammi-heinäkuussa 12 000:lla. Lapsia oli syntynyt heinäkuun loppuun mennessä 33 800. VALTAKUNNALLINEN KOULURAUHA on julistettu Meilahden kentällä Helsingissä. Meilahden yläasteen oppilaat lukivat tekstin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja stadin slangilla. Julistus luettiin nyt 16. kerran. SUOMEN AKATEMIA aikoo houkutella ulkomaalaisia huippututkijoita Suomeen hyvällä palkalla ja tutkimusrahoituksella, kirjoittaa sanomalehti Kaleva. Akatemian rahoitusta on jo korotettu valtion ensi vuoden talousarviossa tavoitteen saavuttamiseksi. Tekninen vika viivästytti HELSINGIN JA TURUN välistä liikennettä rantaradalla aamuviidestä aamukahdeksaan. Kaukojunat myöhästelivät 15 - 30 minuuttia, ja yksi junavuoro piti peruuttaa. Vika oli liikenteenohjausjärjestelmässä.