1. yle.fi
  2. Uutiset

SLL: Lintujen kevätmetsästys lopetettava

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii Suomen viranomaisia lopettamaan lintujen kevätmetsästyksen. Suomen pitäisi myös tunnustaa, että kevätmetsästys rikkoo EU:n lintudirektiiviä.

luonto

Suomi on haastettu kevätmetsästyksen takia EY-tuomioistuimeen. Asiaa käsitellään ensi kertaa torstaina 22.9.

Lintujen kevätmetsästystä harrastetaan laajasti lähinnä Ahvenanmaalla, vähäisessä määrin myös Turun saaristossa ja Uudenmaan rannikolla.

Kevätmetsästystä harjoitettiin alun perin maatalousyhteiskunnan aikana koko Suomessa, koska keväällä ruokavarastot olivat pienimmillään. Nykyään kevätmetsästys on perinne- ja harrastustoimintaa.

- Kevätmetsästysperinteeltä on pudonnut pohja pois, kun sen tarkoitus on muuttunut hätäruoasta harrastukseksi, sanoo SLL:n luonnonsuojelusihteeri Tapani Veistola.

Hänen mukaansa metsästyksellä olisi korjattava kannan tuottoa syksyllä eikä hävitettävä sen siementä keväällä. Lisääntymisaikainen pyynti häiritsee myös rauhoitettuja lajeja.

Lintudirektiivin mukaan lintujen metsästys on lintujen kevätmuutto- ja pesimäaikaan kielletty. Tästä syystä kevätmetsästys olisi pitänyt lopettaa jo Suomen liittyessä Euroopan yhteisöön vuonna 1995.

Suomen linnut hyötyvät kevätmetsästyksen kiellosta eniten, Veistola korostaa. Jos Etelä- ja Keski-Euroopan maat Suomen huonon esimerkin takia aloittaisivat uudelleen kevätmetsätyksen, moni muuttolintumme ammuttaisiin muuttomatkalla. Suomeen tulisi vähemmän lintuja pesimään ja syksyllä olisi vähemmän lintuja myös metsästettäväksi."

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi