1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Jättiläiskalmari tallentui filmille

Japanilainen tiedemiesryhmä on ensi kertaa onnistunut ikuistamaan filmille elävän täysikasvuisen jättiläiskalmarin luonnollisessa ympäristössään.

luonto

Merten syvyyksien liki myyttinen jätti valokuvattiin 900 metrin syvyydessä Japanin aluevesillä. Tutkijat pääsivät lonkeroniekan jäljille seuraamalla sukeltavia kaskelotteja, jotka metsästävät kalmareja ravinnokseen.

Mittaa nyt havaitulla otuksella oli 8 metriä. Se iski ahnaasti kauko-ohjattuun kameraan kiinnitettyyn syöttiin, takertui kiinni ja menetti rytäkässä yhden lonkeroistaan.

Jättiläiskalmarien uskotaan voivan kasvaa jopa 18-metrisiksi. Tähän saakka olion käyttäytymisestä ja elinkaaresta on voitu saada tietoa ainoastaan rannoille ajautuneista ja verkkoihin takertuneista kuolleista kalmareista.

Japanilaisryhmän kuvat on otettu vastaan innostuneesti. Ne ovat jo antaneet uutta tietoa eläimen luonteenpiirteistä. Aiemmin jättiläiskalmarin uskottiin olevan liikkeiltään verkkainen, mutta kuvissa esiintyvä yksilö käyttäytyikin ärhäkkään saalistajan tavoin.

Valtamerten arvoituksellisimpiin olioihin lukeutuva jättiläiskalmari on innostanut tiedemiehiä ja kirjailijoita tieteistarinoiden klassikon Jules Vernen ajoista lähtien.

Elävän otuksen löytämisestä on käyty kilpaa jopa televisiokanavien tuella, kun dokumenttiryhmät ovat koettaneet saada ikuistettua kuvanauhalle täysikasvuisen jättiläiskalmarin elinympäristössään. Tätä ennen nuo ponnistelut olivat tuottaneet vesiperän.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, BBC

Lue seuraavaksi