Sahlin: Ruotsi luopuu öljystä 2020 mennessä

Ruotsi pyrkii luopumaan ensimmäisenä valtiona maailmassa öljyn käytöstä vuoteen 2020 mennessä, Ruotsin yhteiskuntarakenneministeri Mona Sahlin (sd.) kirjoittaa Dagens Nyheter -lehdessä.

luonto

Sahlinin mukaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopuminen soisi maalle selviä etuja, kun se ei esimerkiksi altistuisi öljyn hinnanmuutoksille kuten nykyään.

Sahlin viittaa viimeaikaiseen öljymarkkinoiden heilahteluun, joka on hänen mielestään osoittanut koko maailmalle, mihin riippuvuus öljystä johtaa.

Hallituksen energiaohjelman toteuttamista joudutettaisiin Sahlinin suunnitelmien mukaan veronalennuksilla, energiankäytön tehostamisella sekä panostuksilla uusiutuviin energiavaroihin ja tutkimukseen.

Myös muiden muassa pientalo-omistajille luvataan taloudellista tukea, jos he vaihtavat öljyn uusiutuvaan energiamuotoon. Ministeri lupaa ehdottaa tätä muutosta jo lähiviikkoina.

- Tavoitteena on, että riippuvuus fossiilisista polttoaineista murretaan 2020 mennessä. Silloin yhtäkään asuntoa ei tarvitse lämmittää öljyllä. Silloin yksikään autoilija ei ole enää yksipuolisesti sidottu bensiiniin, Sahlin maalailee.

YLE24

Lähteet: Sahlinin kirjoitus Dagens Nyheter -lehden Internet-sivuilla

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus