Ulkomaat lyhyesti 4.10

Yle Uutisten artikkeliarkisto

LIETTUALAISET ovat saaneet haltuunsa venäläisten salaisen omakonetunnusjärjestelmän Liettuassa syyskuussa maahan syöksyneestä venäläishävittäjästä. Asiasta kertonut liettualaiskenraali ei sanonut, missä kunnossa laite oli. Jos Natoon kuuluva Liettua sai järjestelmän ehjänä, voi Venäjä joutua uusimaan sen kaikista sotilaskoneistaan. Laitteella sotilasjohto erottaa tutkassa omat koneet vihollisen koneista.

BOSNIAN serbihallituksen komissio kertoo, että noin 25 000 Bosnian serbiä osallistui Srebrenican verilöylyyn vuonna 1995. Nimilista luovutetaan Bosnian sotarikostuomioistuimen syyttäjänvirastolle. Srebrenicassa kuoli noin 8 000 muslimimiestä.

ETELÄMANTEREEN ikijäässä elävät jopa miljoonan vuoden ikäiset mikrobit tukevat teoriaa, että myös Marsin kylmyydessä voi olla elämää. Löytöpaikalla on samoja mineraaleja kuin Marsista pudonneessa meteoriitissa. Muualta maasta niitä ei tunneta.

AFGANISTANIN presidentti Hamid Karzai arvioi, että maan huumeunikkotuotanto loppuu 5 - 10 vuodessa, jos nykyvauhti jatkuu. Viljelyala väheni viime vuonna yli 20 prosenttia. Pariisissa vieraileva Karzai muistutti, että viljely on ollut köyhien epätoivoinen yritys hankkia elantoa. KIINASSA kadonneista poliisioppilaista 50 on löydetty kuolleina; 36 on yhä kateissa. Opiskelijat jäivät taifuuni Longwangin aiheuttaman maanvyörymän alle. Myös 15 muuta ihmistä kuoli myrskyssä. Se myös tuhosi 5 500 taloa ja aiheutti laajalti tulvia.

INDONESIAN poliisi kertoo kuulustelleensa jo kymmeniä ihmisiä Balin viikonlopppuisisten pommi-iskujen vuoksi. Pidätyksiä ei ole vielä tehty. Iskuissa kuoli 22 ja haavoittui yli 100 ihmistä.