1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyesti 7.10.

SAKSAN uusi liittokansleri selvinnee maanantaina. SPD-puolueen johtaja, nykyinen liittokansleri Gerhard Schröder ja kristillisdemokraattien johtaja Angela Merkel neuvottelevat hallituskuvioista kahden kesken viimeisen kerran sunnuntai-iltana. He kertovat neuvottelujen lopputuloksesta ensin puolueilleen, minkä vuoksi tieto julkistettaneen vasta maanantaina.

ROMANIASSA epäillään löytyneen lintuinfluenssaan sairastuneita kotieläinlintuja Tonavan suistosta maan itäosassa sijaitsevasta Ceamurlia de Josin kylästä. Kolme lintuinfluenssatestiä on osoittautunut positiivisiksi, Romanian maatalousministeri Gheorghe Flutur sanoi. Näytteet tutkitaan seuraavaksi Britanniassa.

VIRON uudeksi puolustusministeriksi on nimitetty Reformipuolueeseen kuuluva kansanedustaja Jürgen Ligi, 46. Hän seuraa tehtävässä Jaak Joerüütia, joka ilmoitti yllättäen pari viikkoa sitten eroavansa.

BELGIASSA perjantaina järjestettävä yleislakko hiljentää kokonaan tai osittain mm. koulut, julkisen liikenteen, postit, viranomaispalvelut, suuret tavaratalot ja monet yritykset. Maan toiseksi suurin ammattiliitto protestoi vuorokauden mittaisella lakolla sosiaaliturvan ja eläkejärjestelmän uudistuksia. Se on kutsunut muutkin liitot lakkorintamaan. Yleislakko on maassa ensimmäinen 12 vuoteen.

KANSAINVÄLINEN RIKOSTUOMIOISTUIN ICC on antanut ensimmäiset pidätysmääräyksensä, sanoo YK:n edustaja. Ne annettiin viidestä ugandalaisen sissiliikkeen Herran vastarinta-armeijan jäsenestä, joiden nimet Uganda myöhemmin perjantaina julkisti. 20 vuotta Ugandan hallitusta vastaan taistellutta sissiliikettä syytetään laajoista julmuuksista. Vuonna 2003 toimintansa aloittanut ICC käsittelee sotarikoksia, kansanmurhia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

PAKISTANISSA ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ja toistakymmentä haavoittunut aseistautuneiden hyökkääjien iskussa maan keskiosassa. Moottoripyörillä liikkuneet miehet tulittivat pienen Ahmadi-lahkon jäseniä Mandi Bahauddinin kaupungin liepeillä sijaitsevassa moskeijassa.

AMAZONJOEN pinta on laskenut alimmilleen 36 vuoteen. Veden virtaus oli mittauspaikalla Perussa heikko, vain 12 000 kuutiometriä sekunnissa, ja korkeus 106,5 metriä merenpinnan yläpuolella. Etelä-Amerikan suurimman joen vedenkorkeutta on mitattu Perussa vuodesta 1969.