Asiantuntijat: Oikeusprosessi onnistui

Oikeustieteen asiantuntijat eivät yllättyneet Espoon käräjäoikeuden päätöksestä Bodom-oikeudenkäynnissä.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kolme haastateltua rikosoikeuden professoria pitävät kaikki oikeuden päätöstä hyvin perusteltuna.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Pekka Koskisen mukaan syytteitä ei hylätty rimaa hipoen vaan selvin sanoin.

Syyttäjät toimivat Koskisen mukaan hyvin, mutta poliisi saattoi lähteä liian innokkaasti liikkeelle. -Dramaattinen poliisitutkinta loi kuvaa, että DNA ja muut ihmeet tuovat vakuuttavaa näyttöä.

Koskinen arvioi, että lopulta saattoi olla Gustafssoninkin kannalta hyvä, että oikeusprosessi käytiin ja hänet puhdistettiin.

Päätöksessä neljä pääkriteeriä

Turun yliopiston rikosoikeuden professorin Ari-Matti Nuutilan mukaan käräjäoikeus on ollut erittäin vakuuttunut Gustafssonin syyttömyydestä.

Hänen mukaansa päätöksessä on neljä pääkriteeriä. -Tuomioistuin katsoi, ettei ollut motiivia - riitaa tai mustasukkaisuutta. Toiseksi oikeus katsoi, että Gustafsson oli teltassa sisällä, kun ulkoapäin lyötiin puukolla.

Kolmanneksi Gustafsson ei kyennyt vammojensa vuoksi viemään esineitä pois. Neljänneksi oikeus katsoi, että paikalla oli nähty yksi ulkopuolinen henkilö.

Hovioikeuteen meno vaatisi uutta näyttöä Koskisen ja Utriaisen mielestä jutun vieminen hovioikeuteen edellyttäisi uutta vakuuttavaa näyttöä.

Koskinen on skeptinen uskottavan lisänäytön löytymisestä. -Silminnäkijälausuntoja varmasti löytyy lehtien tarpeisiin, hän arvioi.

Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Terttu Utriainen korostaa, että näyttökysymys on aina harkintakysymys.

Hänen mukaansa kaikki osapuolet toivat näyttönsä onnistuneesti esiin ja käräjäoikeus käsitteli näytön yksityiskohtaisesti. Hänestä erityisen vakuuttavaa jälkeä teki puolustus.

- Oikeusvaltion toimintaan kuuluu, että aina tietty prosentti syytteistä hylätään, Utriainen muistuttaa.

Koskisen mukaan koko prosessi antoi ulospäin hyvän kuvan suomalaisesta rikosprosessista - kaikki osapuolet tekivät hyvää työtä.

YLE24