1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lintujen kehityksen "puuttuva rengas" löytyi

Linnut ovat kehittyneet dinosauruksista, mutta kehityskulussa on tähän asti ollut pieni ongelma. Lintujen esimuodoksi oletettu dinolaji on ollut huomattavasti nuorempi kuin vanhimmat linnun kaltaiset eläinfossiilit. Nyt yksi "puuttuvaksi renkaaksi" kelpaava fossiili on viimein löydetty Yhdysvalloista, Wyomingista.

Vanhin linnuksi luokiteltava fossiili, archaeopteryx on peräisin 150 miljoonan vuoden takaa, mutta vanhin lintujen esivanhemmaksi kelpaava dinosauruslaji manoraptori on 25 miljoonaa vuotta nuorempi, vain 125 miljoonan vuoden ikäinen.

Esi-isä ei voi olla jälkeläisiään nuorempi ja lintujen evoluution tutkijat ovat odottaneet mistä löytyisi puuttuva rengas. Vanhinmman archaeopteryxin ruumiinrakenne pyrstöineen, hampaineen ja kynsineen on hyvin samanlainen kuin maniraptoreilla.

Selkärankaisten kehityshistorian tutkijoiden kokouksessa viime viikon lopulla esiteltiin puuttuvaksi renkaaksi kelvollinen fossiili. Vuonna 2000 löydetty fossiili oli niin monina palasina, että sen kokoamiseen on mennyt vuosia.

Kyseessä on toistaiseksi nimetön laji, joka kuuluu ns. troodontideihin, yhteen maniraptoreiden alalajiin. Uuden fossiilin luustosta on säilynyt yli puolet ja mukana on myös sen kallo.