Kotimaa lyhyet 31.10.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

LAPIN TULVAVAHINKOJA pyritään ehkäisemään kahdella padolla. Ensimmäinen tulvapato rakennetaan Ivaloon ensi talvena. Kittiläään pato saadaan aikaisintaan keväällä 2007. Lapin ympäristökeskuksen mukaan myös kaavoitus- ja rakennusmääräyksiä tiukennetaan.

Toimitusjohtaja MIKKO VANNI kertoo vetäytyvänsä Suomen urheiluliiton pj- kilvasta kannatuksen vähäisyyden vuoksi. SUL:n puheenjohtajuutta tavoittelevat vielä Helsingin MM-kisojen toimitusjohtaja Antti Pihlakoski, kansanedustaja Arto Bryggare ja lääkintäeversti Seppo Rehunen. Valinta tehdään 26. marraskuuta.

SAK ja AKAVA ihmettelevät keskustan presidenttiehdokkaan pääministeri Matti Vanhasen näkemystä, että vain STTK olisi pitänyt tasa-arvoasioita aktiiviisesti esillä. Akava arvostelee hallitusta hidastelusta samapalkkaisuusohjelman laatineen työryhmän ehdotusten suhteen. SAK taas korostaa rooliaan tasa-arvolainsäädännön kehittämisessä.

JUNALIIKENNE keskeytyi Seinäjoen ja Jalasjärven välisellä pääradalla iltapäivällä, kun tavarajunan veturi putosi kiskoilta Peräseinäjoella. Alkuillan junat myöhästyivät noin puoli tuntia.

KOKKOLAN satamassa on saarrettu kiinalainen rahtilaiva miehistöltä puuttuvien työehtosopimuksien vuoksi. Merimies-Unionin edustaja tarkasti laivan sopimustilanteen perjantaina. Saarto alkoi lauantaina. Myös laivan lastin käsittely on lopetettu.

HANDELSBANKENIN asiakkaat eivät voineet nostaa maanantaiaamuna käteistä automaateista. Pankin mukaan kyseessä oli tekninen laitevika, joka on nyt korjattu. Myös nettipankin palvelu oli yöllä poissa käytöstä. Nyt nettipankki ja automaatit toimivat normaalisti.

KULUTTAJASUOJALAIN säännökset virhevastuusta sekoittavat käytettyjen autojen kauppaa. Autokauppoja koskevat valitukset ovat tuplaantuneet viidessä vuodessa. Kauppiaat ovat tulkinneet mm. vastuunsa liian lyhyeksi, ostajat eivät ymmärrä puolestaan takuun, virheen ja vian määritelmiä.

YLEISRADIO aloittaa tänään maanantaina tutkimus- ja kehitystoiminnan yt-neuvottelut, jotka koskevat noin 30:tä henkilöä. Noin 20 keskusjohdon tehtävää päättyy nykymuotoisina. Yt-neuvottelujen perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt.

15 kehittyneimmän teollisuusmaan vertailussa Suomen OPINTOTUKI on toiseksi korkein, sanoo amerikkalais-kanadalainen Educational Policy Institute. Korkein opintotuki on Ruotsissa. Suomen jälkeen sijoittui Hollanti.