Turun seudun kaloissa liikaa tinaa

Saaristomerellä Airiston ja Paimionlahden alueen kuhista on löytynyt normaalia korkeampia tinayhdisteiden pitoisuuksia.

luonto

Ympäristökeskus uskoo yhdisteiden olevan lähtöisin Turun satamasta kaivetusta maa-aineksesta, jota on läjitetty Airistolle. Tinayhdisteet ovat peräisin laivamaaleista.

Paimionlahden kuhista myrkyllisiä yhdisteitä on löytynyt puolet pienempiä pitoisuuksia kuin Airiston kaloista.

Kalojen organotinapitoisuuksia määritetään Saaristomeren neljältä eri alueelta (Pohjois-Airisto, Paimionlahti, Mynälahti ja Paraisten alue) pyydystetyistä erikokoisista kuhista. Mynälahden ja Paraisten alueelta pyydettyjä kaloja ei ole vielä tutkittu.

Lajiksi valittiin paljon liikkuva kuha, koska niistä löydettiin jo aikaisemmin korkeita pitoisuuksia Pohjois-Airistolla.

Kalojen syöminen edelleen terveellistä Ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin mukaan Lounais-Suomen ympäristökeskuksen julkistamat alustavat tulokset vahvistavat jo aikaisempien tutkimusten tietoja Turun edustan tilanteesta. - Nyt Turun edustalta saaduissa tuloksissa ei ole mitään sellaista uutta, jonka takia kalastusta tai kalojen syöntiä tarvitsisi rajoittaa. Normaali kalankäyttö muutaman kerran viikossa on edelleenkin terveellisempää, kuin pidättäytyä kalaravinnosta, Enestam toteaa. Myös Kansanterveyslaitoksen mukaan tulosten perusteella ei ole tarvetta muuttaa kalojen syöntisuosituksia. YLE24, STT

Lähteet: Katso Pallo hallussa -ohjelman lokakuinen juttu aiheesta