1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Etelä-Afrikan kaivosjätti osin työntekijöiden omistukseen

Etelä-Afrikan kaivosjätti De Beers myy 26 prosenttia kaivostoiminnastaan mustien omistamalle yhtiölle, jossa on mukana yhtiön työntekijöitä. Omistajanmuutos on suurin sen jälkeen, kun yhtiö perustettiin vuonna 1888.

Kauppa liittyy kaivoslakiin, joka Etelä-Afrikassa säädettiin apartheid-hallinnon kukistumisen jälkeen. Sen mukaan mustien omistuksen kaivosyhtiöiden tuotantoyksiköistä on noustava 15 prosenttiin vuoteen 2009 ja 26 prosenttiin vuoteen 2014 mennessä.

Tavoitteena on lisätä vuosikymmenien rotusorrosta kärsineiden mustien taloudellista valtaa poliittisen vallan ohella. Vastaavia kauppoja on kuitenkin yleensä arvosteltu siitä, että ne hyödyttävät vain pientä vaurasta eliittiä, joka on lähellä hallitsevaa ANC-puoluetta.

Tällä kertaa tilanne näyttää olevan toinen. De Beers Consolidated Minesin osakekannan ostaa Ponahalo Investment Holdings, josta puolet omistaa De Beersin eteläafrikkalaiset työntekijät ja eläkeläiset.

Osakkeenomistajien joukossa on myös kolme säätiötä, jotka auttavat vähäosaisia naisia ja vammaisia sekä De Beersin kaivosten lähistöllä olevia yhteisöjä. Kaupan arvo on 478 miljoonaa euroa.

De Beers on myös ilmoittanut nimittävänsä Ponahalon puheenjohtajan kaivosyhtiön varapuheenjohtajaksi ja kaksi muuta Ponahalon ehdokasta hallitukseen.

De Beersiä on aiemmin arvosteltu hitaasta toiminnasta mustien omistusta koskevan lain suhteen sekä valkoisten miesten suosimisesta johtajavalinnoissaan.

De Beers on maailman suurin raakatimantteja myyvä yhtiö. Se vastaa yli puolesta kaikesta kaupasta. Yhtiön nettovoitto oli viime vuonna 421,18 miljoonaa euroa. Anglo-American-yhtiö omistaa De Beersistä 45 prosenttia.

BBC, AP, DPA, YLE24