ulkomaat lyhyesti 29.11.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sekä YK:N SYYTTÄJÄT että Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic vastustavat Milosevicin oikeudenkäynnin vauhdittamista Haagin sotarikostuomioistuimessa. Kolme tuomioistuimen tuomaria ehdotti käsittelyn nopeuttamista syytetyn heikon terveyden vuoksi. Istuntoa lykättiin 22. kerran kuun puolivälissä, syytetyn huonon terveydentilan takia.

YHDYSVALLAT voi vetää jopa 30 000 sotilasta pois Irakista ensi vuoden alussa paikallisten turvallisuusjoukkojen toiminnan tehostumisen myötä, arvioi maan turvallisuusneuvonantaja Mowaffaq al-Rubaie. al-Rubaie muistuttaa, että pohjatyö on tehty ja kapinallisten hyökkäykset ovat vähentyneet.

VENÄJÄN presidentin turvallisuusneuvonantaja syyttää Yhdysvaltoja ja Natoa sekaantumisesta Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen asioihin. Hänen mielestään Nato ja USA aiheuttavat maissa tarkoituksellisesti epävakautta ja painostavat poliittista johtoa mm. organisoimalla laajoja protesteja.

Etelävenäläisen Pohjois-Ossetian parlamentti on julkistanut tutkimuksensa reilun vuoden takaisesta BESLANIN KOULUKAAPPAUKSESTA. Parlamentti pitää Venäjän turvallisuusjoukkoja syypäänä yli 300 ihmisen kuolemaan kaappauksen yhteydessä. Venäjän parlamentin tutkimuksen on määrä valmistua ensi kuussa.

RUOTSISSA korkein oikeus on vapauttanut helluntalaispastorin Åke Greenin, jota syytettiin kiihotuksesta homoseksuaaleja vastaan. Syynä oli Greenin vuoden 2003 saarna, jossa hän luonnehti homoutta mm. yhteiskunnan syöpäkasvaimeksi. Käräjäoikeus tuomitsi hänet kuukauden vankeuteen, hovioikeus vapautti.

KAAKKOIS-BANGLADESHISSA ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ja 23 haavoittunut kahdessa itsemurhaiskussa. Pommit räjähtivät liki samaan aikaan lähellä Chittagongin oikeustaloa sekä Gazipurin oikeustalon kirjastossa. Maassa on viime aikoina tehty useita iskuja, joista epäillään ääri-islamilaisia ryhmiä.

SUDANIN rauhanneuvottelujen viimeinen kierros alkaa tiistaina Nigeriassa. Tavoitteena on sopia levottoman Darfurin alueen rauhoittamisesta. Ainakin 180 000 ihmistä on kuollut ja melkein kaksi miljoonaa ajettu kodeistaan vajaa kolme vuotta sitten alkaneessa Darfurin selkkauksessa.

VATIKAANI julkaisee asiakirjan, jossa katolisen kirkon johto tuomitsee homopapit virallisesti. Asiakirjan mukaan homoseksuaalit tai homoja tukevat eivät voi päästä papiksi. Papiksi voi kuitenkin päästä henkilö, joka on "voittanut" homoseksuaalisen suuntautumisensa vähintään kolme vuotta aiemmin.