1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tutkimus: Golf-virta hidastunut 30 prosenttia

Brittiläisen tutkimuksen mukaan Golf-virta on hidastunut 12 vuoden aikana 30 prosenttia, kertoo Nature-lehti.

luonto

Ilmastotutkijat ovat ennustaneet, että Golf-virta hidastuu, ehkä pysähtyykin, kun ilmaston lämpeneminen sulattaa virtaa ylläpitävää napajääaluetta.

Brittiläinen Hadley Centre for Climate Prediction and Research on tutkinut Atlantin keskiosaan asennetun havaintopoijuketjun antamia tuloksia vuodesta 1957 alkaen. Laitteet tekivät mittauksia meriveden lämpötilasta ja virtauksesta eri syvyyksiltä.

Mittauksia on tehty viitenä vuotena. Vuoteen 1992 saakka tuloksissa ei ollut mainittavaa muutosta, mutta vuosien 1998 ja 2004 mittaukset osoittivat huomattavan muutoksen tapahtuneen.

25. leveysasteella eli lähellä pohjoista kääntöpiiriä pohjoisesta takaisin etelään virtaava kylmä vesi on vähentynyt noin puoleen. Samanaikaisesti pinnalla virtaavan lämpimän veden kierto on muuttunut siten, että noin puolet siitä kiertää vain subtrooppisella alueella eikä lähde pohjoisemmaksi.

Golf-virran voimakkuuden tiedetään muuttuneen historian aikana. Jääkausilla virta ei toiminut lainkaan. Mutta jos nyt tehdyt havainnot pitävät paikkansa, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ihmisen mittakaavassa virran havaitaan muuttuvan.

Tutkijat painottavat, että havainnot ovat vasta alustavia. Tarvitaan lisätutkimusta, jotta hidastumisen syy varmistuu. Ei myöskään ole varmaa, onko hidastuminen pysyvä ilmiö vaiko pelkästään hetkellinen muutos.

Golf-virran aiheuttaa pohjoinen jäämassa, joka viilentää allaan olevaa vettä. Kun jäälakeus jatkuvasti reunoiltaan sulaa, kylmä ja vähäsuolainen vesi painuu pohjaan ja imee samalla etelästä uutta vettä tilalle synnyttäen kiertoliikkeen. Kylmä vesi siirtyy pohjavirtauksena kohti etelää.

Laaja lämmin merivirta tuo pohjolaan etelän lämmintä ilmaa. Golf-virran ansiosta Skandinavian ilmasto on suhteellisen lämmin.

Kun koko maapallon ilmasto lämpenee, napajäätikkö kutistuu, mikä heikentää virtausta. Golf-virran heikkenemisen seurauksista ei tutkijapiireissä ole yksimielisyyttä. Suomen Ilmatieteen laitoksen mukaan Skandinaviassa ilmasto lämpenee maapallon yleisen lämpenemisen myötä joka tapauksessa, Golf-virran hidastuminen vain vähentää tätä lämpenemistä.

Lämpeneminen ja virran muuttuminen aiheuttavat myös muutoksia tuuliolosuhteisiin. Tuulisuuden odotetaan lisääntyvän lämpötilan noustessa.

Lähteet: Reuters, YLEn Tiedeuutiset, YLE24

Lue seuraavaksi