1. yle.fi
  2. Uutiset

ulkomaan lyhyet 5.12.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

UZBEKISTANISSA on tuomittu 58 ihmistä Andijanin toukokuisen kapinoinnin takia. Turvallisuusjoukot surmasivat tuolloin satoja ihmisiä. Suljettuja oikeudenkäyntejä on suomittu lavastetuiksi näytelmiksi, koska presidentti Islam Karimov ei ole suostunut riippumattomaan tutkimukseen tapahtumista.

VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin on kehottanut hallintoaan esittämään muutoksia kiistanalaiseen lakiesitykseen, joka rajoittaa kansalaisjärjestöjen toimintaa. Putinin mukaan laissa on syytä ottaa huomioon huolestuneiden hallitusten ja järjestöjen suositukset. Esitys on hyväksytty ensimmäisessä käsittelyssä.

VENÄJÄLLÄ Tshusovoin kaupungissa Uralilla uimahallionnettomus on vienyt 14 ihmisen hengen. Hallin katto romahti uimareiden päälle eilen. Uhreista kymmenen on lapsia.

NORJAN kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maaritin toisen lapsen nimeksi tulee Sverre Magnus. Lauantaina syntyneen pojan nimestä kertoi maan pääministeri Jens Stoltenberg.

IRAKISSA on jälleen siepattu ulkomaalainen työntekijä. Aseistetut miehet sieppasivat ranskalaisen insinöörin Bagdadissa maanantaiaamuna.

JAPANIN pääministeri Junichiro Koizumi arvostelee Kiinaa maan kerrottua, että se jää pois jokavuotisesta tapaamisesta Japanin ja Etelä-Korean kanssa. Koizumin mukaan Kiina ei saa käyttää hänen vierailujaan kiistellyllä sotamuistomerkillä diplomatian keinona.

RANSKA aikoo karkottaa seitsemän viime kuun mellakoihin osallistunutta ulkomaalaista. Asiasta ilmoittaneen sisäministeri Nicolas Sarkozyn mukaan mellakoiden jäljiltä on vangittuna 785 ihmistä, joista 83 on ulkomaalaisia.

KOSOVON YK-hallinto tehostaa alueen turvatoimia. Unmikin johtaja Sören Jensen-Petersen määräsi YK:n poliisit tiukentamaan turvatoimia sen jälkeen, kun 11 ihmistä kuljettanutta linja-autoa ammuttiin raketilla lauantain vastaisena yönä. Ammus ei kuitenkaan räjähtänyt, eikä kukaan loukkaantunut iskussa.

Lue seuraavaksi