1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kehitysmaille velkahelpotus

Kehitysmaiden köyhät saivat kesällä hieman toivoa paremmasta, kun teollisuusmaiden G8-ryhmä sopi antavansa 18 maalle anteeksi yhteensä 33 miljardin euron velat. Päätöstä vauhditti musiikin supertähtien jättikonsertti Live 8.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

G8:n huippukokous sopi heinäkuussa Gleneaglessa Skotlannissa, että 18 pääasiassa Afrikassa sijaitsevaa maata saa anteeksi mm. kaikki velkansa Kansainväliselle valuuttarahastolle, Maailmanpankille ja Afrikan kehityspankille.

Myöhemmin mukaan voidaan ottaa 20 muuta maata, jos ne täyttävät G8:n asettamat hyvän hallinnon ja demokratian vaatimukset. Tämä nostaisi anteeksiannettavien velkojen määrän noin 45 miljardiin euroon.

G8 lupasi myös lisätä kehitysapuaan 43 miljardilla eurolla eli kaksinkertaiseksi viidessä vuodessa sekä pyrkiä saamaan aids-lääkkeet kaikkien saataville Afrikassa.

G8:aan kuuluvat Britannia, USA, Venäjä, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Kanada.

Kiitosta mutta myös moitteita Velkahelpotus vähentää 18 kehitysmaan velanhoitomaksuja vuosittain noin 1,25 miljardin euron edestä. Tämä jättää niille rahaa mm. koulutukseen, terveydenhuoltoon sekä infrastruktuurin kehittämiseen. Afrikan maat etupäässä kiittivät G8:n päätöstä, mutta avustusjärjestöt olisivat toivoneet enemmän. Niiden mukaan 62 maata tarvitsisi täyden velkahelpotuksen, jos YK:n vuosituhattavoitteet aiotaan saavuttaa vuoteen 2015 mennessä. Köyhimpien 60 maan velkojen määrä on 20-kertaistunut 1970-luvulta 435 miljardiin euroon vuonna 2002. Sopimus ei leikkaa 18 maankaan kaikkia velkoja. Esimerkiksi Sambian vuotuisten velanhoitomaksujen arvioidaan pienenevän 38 prosenttia ja Etiopian 29 prosenttia. Kehitysmaiden velkoja on annettu anteeksi aiemminkin sekä monikansallisin että yksittäisten maiden päätöksin. Jättikonsertit säestivät G8-kokousta

Esiintyjiä oli sata, mm. U2, Madonna, Pink Floyd, Paul McCarney, Elton John, Björk, Coldplay, Sting, Green Day ja Robbie Williams. Osa oli mukana jo Live Aidissa. Konserttiyleisöä kertyi miljoona, ja parin miljardin arvellaan seuranneen Live 8:aa televisiosta noin 140 maassa.

Edinburghissa järjestettiin myös yli 200 000 ihmisen mielenosoitus, jossa pidettiin hiljainen hetki köyhyyden ikeessä kuolleiden muistoksi. Huippukokouksen jälkeen Geldof sanoi olevansa tyytyväinen tuloksiin. Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan kiitti G8:n sopimusta, mutta korosti, että taistelu köyhyyttä vastaan on vasta alussa. G8-kokouksen isäntä, Britannian pääministeri Tony Blair totesi, ettei kokous tehnyt köyhyydestä historiaa, mutta osoitti poliittista tahtoa sen lopettamiseksi. Vuosituhattavoitteiden toteutuminen vielä kaukana

Velkahelpotusvaateet saivat merkittävää tukea, kun irlantilaismuusikko Bob Geldof päätti järjestää uuden köyhyyden torjumiseen keskittyvän konsertin 20 vuotta sitten järjestämänsä Live Aid –konsertin mallin mukaisesti. Live 8 –konsertin tavoitteena oli painostaa rikkaita maita vähentämään köyhyyttä Afrikassa, kun Live Aidissa oli kerätty rahaa Etiopian nälkäänäkeville.

Konsertteja järjestettiin 2. heinäkuuta Lontoossa, Pariisissa, Roomassa, Berliinissä, Moskovassa, Philadelphiassa, Barriessa Kanadassa, Johannesburgissa ja Tokiossa. G8:n huippukokouksen alkaessa 6.7. konsertoitiin Edinburghissa.

Kehitysmaat saivat velkojaan anteeksi

G8:n päätöksen taustalla ovat YK-maiden vuosituhattavoitteet. Pyrkimyksenä on vuoteen 2015 mennessä mm. puolittaa äärimmäisessä köyhyydessä elävien ja aliravittujen osuus, vähentää äitiys- ja lapsikuolleisuutta sekä pysäyttää aidsin ja malarian eteneminen.

Noin miljardin ihmisen arvioidaan elävän äärimmäisessä köyhyydessä, eikä heidän asemansa näytä viisi vuotta tavoitteiden asettamisenkaan jälkeen ruusuiselta.

YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO arvioi loppuvuonna, että aliravitsemuksen seurauksena kuolee vuosittain kuusi miljoonaa lasta ja nykyvauhdilla vain Latinalainen Amerikka näyttää pystyvän puolittamaan aliravittujen osuuden vuoteen 2015 mennessä.

Myös aidsin leviäminen jatkui. YK kertoi loppuvuonna, että hiv-tartuntojen määrän kasvu on jatkunut kaikilla alueilla Karibiaa lukuun ottamatta, ja viruksen kantajia on noussut ensi kertaa yli 40 miljoonaa.

Avustusjärjestöt myös valittivat pitkin vuotta vaikeuksia saada rahaa kehitysmaiden köyhien ja aliravittujen avustamiseen, mm. Nigerin, eteläisen Afrikan ja Sudanin nälkäkriisien uhreille. Kilpailua avustusrahoista kiristivät entisestään suuret luonnonkatastrofit, kuten Aasian tsunami ja Pakistanin maanjäristys.

Katriina Töyrylä (siirryt toiseen palveluun) Live 8 (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi