Ulkomaat lyhyesti 18.12.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

PALESTIINALAINEN Fatah-puolue on sopinut osallistumisesta tammikuun parlamenttivaaleihin kahdella erillisellä ehdokaslistalla. Näin pyritään estämään puolueen rivejä uhannut hajoaminen. Lähinnä nuorista jäsenistä koostunut liike ehti julkistaa tällä viikolla kilpailevan ehdokasluettelonsa.

IRAKISSA kolme viikkoa sitten siepattu saksalaisarkeologi Susanne Osthoff on vapautettu, Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kertoo. Osthoff on nyt Bagdadissa ja voi hyvin. Hänen autonkuljettajansa on kuitenkin edelleen siepattuna.

TSHAD syyttää naapurimaataan Sudania maiden rajan läheiseen kaupunkiin Adreen kohdistuneesta kapinallississien hyökkäyksestä. Sunnuntaiaamuna sattuneessa yhteenotossa kuoli yli 100 ihmistä. Tshad katsoo Sudanin hallituksen suojelevan rajan yli toimivia sissijoukkoja.

EU saattaa katkaista talousavun antamisen palestiinalaishallinnolle, jos äärijärjestö Hamas voittaa ensi kuun vaalit, sanoo unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana. Hänen mukaansa EU ei voi tukea osapuolta, joka kannattaa väkivaltaa eikä tunnusta Israelia.

BRITANNIAN konservatiivisen puolueen kannatus on noussut sen jälkeen, kun David Cameron valittiin sen johtoon, kertoo The Observer -lehden julkaisema kysely. Puoluetta kannatti 40 prosenttia vastaajista, kun toukokuun vaaleissa sen ääniosuus oli reilut 32 prosenttia. Hallitsevan työväenpuolueen kannatus oli nyt 31 prosenttia, jossa on laskua toukokuusta nelisen prosenttia.

KONGON demokraattisessa tasavallassa järjestettiin sunnuntaina kansanäänestys uudesta perustuslaista. Jos se hyväksytään, maassa on määrä kesällä järjestää ensimmäiset vaalit yli 40 vuoteen ja vuoden 2002 rauhansopimuksessa sovittu siirtymäajan hallinto päättyy.

ETELÄ-INTIASSA arviolta 40 ihmistä on kuollut ja saman verran loukkaantunut avustusleirillä syntyneessä paniikissa Chennaissa. Tuhannet ihmiset olivat kerääntyneet jonottamaan ruoka-apua. Paniikki syntyi, kun väki alkoi juosta suojaan sateelta.

BHUTANIN hallitsija Jigme Singye Wangchuck on ilmoittanut luopuvansa kruunusta vuonna 2008, jolloin myös pidetään ensimmäiset uuden perustuslain mukaiset parlamentaariset vaalit, joissa valitaan hallitus. Wangchuck on hallinnut Bhutania yli 30 vuotta ja ohjannut maata kohti demokratiaa. Hallitsijan vallan perii Wangchuckin poika.

JORDANIASSA on annettu kolme kuolemantuomiota itsemurhaiskun yrityksestä, joka tehtiin vuosi sitten Irakin rajalla. Yksi tuomituista on Irakin al-Qaidan-johtaja Abu Musab al-Zarqawi. Hänet tuomittiin poissaolevana. Nyt langetettu kuolemantuomio oli jordanialaiselle Zarqawille jo kolmas.