Tutkimus: Demokratia lisääntynyt

Demokratia lisääntyi myös viime vuonna maailmalla, kertoo The Freedom House -järjestö. Sen mukaan 27 maassa tilanne koheni, kun taas takaiskuja koettiin yhdeksässä maassa. Erityisesti järjestö kiittää Lähi-idässä saavutettua vielä vaatimatonta mutta mahdollisesti merkittävää poliittisen vapauden lisääntymistä.

luonto

Freedom Housen mukaan viime vuosi oli maailmanlaajuisesti yksi menestyksekkäimpiä vapauden lisääntymisen suhteen sen jälkeen, kun järjestö aloitti selvitysten tekemisen vuonna 1972.

Järjestö luokittelee kaikki maapallon maat "vapaisiin", "osittain vapaisiin" ja "ei-vapaisiin". Vapaat maat sallivat järjestön arvion mukaan avoimen poliittisen kilpailun ja riippumattomat tiedotusvälineet sekä kunnioittavat kansalaisoikeuksia.

Viime vuonna ei-vapaiden maiden määrä supistui 49:stä 45:een, mikä on vähiten yli vuosikymmeneen. Näissä maissa asui 2,3 miljardia ihmistä eli 35 prosenttia maapallon väestöstä.

Vapaita maita oli 89, yhtä monta kuin viime vuonnakin. Niissä asuu yhtensä kolme miljardia ihmistä eli 46 prosenttia maapallon väestöstä. Osittain vapaita oli 58 maata, joissa asuu 1,2 miljardia ihmistä, 18 prosenttia väestöstä.

Demokraattisia vaaleja järjestetään nyt 122 maassa eli 64 prosentissa valtioista. Tämä on kolme enemmän kuin viime vuonna ja eniten järjestön 33-vuotisen toiminnan aikana. Kolme uutta maata ovat Burundi, Liberia ja Keski-Afrikan tasavalta.

Arabimaissa edistystä Erityisesti Freedom House korostaa raportissaan Lähi-idässä tapahtunutta kehitystä. Vaikka Lähi-idän arabimaat ovatkin yhä muita alueita jäljessä demokratian, tiedotusvälineiden riippumattomuuden, naisten oikeuden ja oikeusturvan suhteen, viime vuonna niissä tapahtui myönteistä kehitystä. Merkittävimmin vapaudet kasvoivat Libanonissa, jonka luokitusta järjestö nosti ei-vapaasta osittain vapaaksi. Siellä sekä poliittiset että kansalaisoikeudet ovat lisääntyneet Syyrian vedettyä maasta joukkonsa. Vaalit puolestaan lisäsivät kilpailua vallasta Irakissa, Egyptissä ja palestiinalaisalueilla. Kuwaitissa naiset saivat äänioikeuden ja Saudi-Arabiassa koheni tiedotusvälineiden toimintaympäristö. Lähi-idän lisäksi koettiin merkittävää edistystä muun muassa Ukrainassa, Kirgisiassa ja Georgiassa. Entisistä neuvostotasavalloista Azerbaidzhanin, Uzbekistanin, Valko-Venäjän ja Venäjän johtajat ovat sen sijaan noudattaneet politiikkaa, joka tekee entistä vaikeammaksi aidon kansalaisyhteiskunnan kehittymisen ja vaikeuttaa poliittisen opposition kehittymistä, järjestö katsoo. Heikoin tilanne kahdeksassa maassa Raportin mukaan demokratia ja vapaus ovat hallitsevia suuntauksia Länsi- ja Itä-Euroopassa, Amerikassa sekä lisääntyvässä määrin Aasian ja Tyynenmeren alueella. Entisessä Neuvostoliitossa tilanne vaihtelee maiden välillä, kun taas Afrikassa vapaat yhteiskunnat ovat vähemmistönä huolimatta viimeaikaisesta kehityksestä. Myös Lähi-idässä tilanne on edelleen heikko tuoreesta kehityksestä huolimatta. 45:stä ei-vaapaksi listatusta maasta kahdeksan saivat alhaisimmat pisteet kaikkien Freedom Housen arvioiman seitsemän poliittisen ja seitsemän kansalaisvapauden osalta. Nämä maat olivat Kuuba, Pohjois-Korea, Turkmenistan, Uzbekistan, Libya, Syyria, Sudan ja Burma. YLE24 Freedom House (siirryt toiseen palveluun)