Ulkomaat lyhyesti 21.12.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

JEMENISSÄ kaksi itävaltalaismatkailijaa on siepattu Maribin kaupungissa. Aseistautuneiden sieppaajien henkilöllisyydestä ei ole varmuutta, mutta uutistoimisto DPA:n mukaan avioparin sieppasivat paikalliseen heimoon kuuluvat miehet. Turistien sieppaukset ovat köyhässä Jemenissä verrattaen yleisiä. Useimmiten siepatut on saatu vapautettua neuvottelujen jälkeen.

Espanjan KANARIANSAARTEN yli etenevä myrsky on aiheuttanut edelleen keskiviikkona maanvyörymiä ja tulvia, jotka ovat myös tukkineet teitä. Ainakin yksi ihminen on kuollut myrskyn seurauksena.

EU JA IRAN neuvottelivat keskiviikkona Wienissä Itävallassa Iranin kiistellystä ydinohjelmasta. Sopuun osapuolet pääsivät vain uusista neuvotteluista tammikuussa. Kokoukseen osallistuivat Iranin lisäksi Britannian, Ranskan ja Saksan edustajat.

ACEHIN KAPINALLISET ovat luovuttaneet viimeisetkin aseensa ulkomaisille tarkkailijoille. Seremoniaan osallistui satoja ihmisiä. Presidentti Ahtisaaren välittämä rauhansopimus allekirjoitettiin elokuussa Helsingissä.

INDONESIASSA 6,3 richterin maanjäristys on vavisuttanut Sulawesin saarta. Viranomaisten tietoon ei ole tullut kuolonuhreja.

GAZAN pohjoisosassa siepattiin kaksi ulkomaalaista opettajaa, mutta heidät vapautettiin myöhemmin. Australialainen ja hollantilainen opettaja siepattiin, kun he olivat matkalla työpaikalleen amerikkalaiseen kouluun. Sieppaajaksi ilmoittautui PLO:hon kuuluva ryhmä.

UUDESSA-SEELANNISSA sadat vapaaehtoiset ovat auttaneet pelastamaan reilut sata pallopäävalasta, jotka ajautuivat Pupongan rantaan maan eteläsaarella. He mm. valelivat valaita vedellä ja ohjasivat niitä nousuveden tultua takaisin merelle. 15 valasta kuitenkin kuoli. Syytä valaiden rantautumiseen ei tiedetä. Vastaavaa tapahtuu maassa useasti.

YHDYSVALTAIN liittovaltion tuomioistuin on kieltänyt pennsylvanialaista koulua opettamasta uskonnollisia vaihtoehtoja evoluutioteorialle. Koulu oli opettanut biologian tunnilla myös "älylliseksi suunnitteluksi" kutsuttua maailmanselitystä. Oikeuden mukaan opetus rikkoi perustuslakia, joka kieltää uskonnon opetuksen julkisissa kouluissa

YHDYSVALLOISSA ARVIOLTA 2 000 ihmistä on osallistunut viime viikolla teloitetun entisen jengijohtajan Stanley Williamsin hautajaisiin. Los Angelesissa pidettyyn tilaisuuteen saapui myös usieta ihmisoikeusaktivisteja. Tuomio herätti Yhdysvalloissa voimakasta vastustusta, sillä Williams ryhtyi vankilassa kampanjoimaan jengiväkivaltaa vastaan. Hän on myös kiistänyt syyllisyytensä murhiin. Viime hetken vetoomukset Williamsin puolesta kuitenkin hylättiin.