1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyesti 25.12.

SAUDI-ARABIAAN on saapunut jo yli 600 000 muslimia ensi kuussa alkavaa Mekan pyhiinvaellusta varten. Maan terveysministerin mukaan kaikki maahan saapuneet on todettu terveiksi. Varotoimet liittyvät lintuinfluenssaan.

ITÄ-KONGOSSA YK:n ja Kongon hallituksen joukot ovat ottaneet verisesti yhteen ugandalaiskapinallisten kanssa. Yhteenotoissa on tapettu 35 ugandalaiskapinallista, ja yksi intialainen YK:n rauhanturvaaja ja kolme Kongon hallituksen sotilasta saivat surmansa.

TIEDEMIEHET ovat päättäneet lisätä tähän vuoteen yhden sekunnin. Sekunnin lisäyksen avulla tarkat ja tasavauhtiset atomikellot pysyvät maapallon kiertorytmissä, kun Maan pyörimisvauhti hidastuu hieman. Edellisen kerran tasaussekunti lisättiin 7 vuotta sitten.

IRAKIN oikeusministerin Abdel Hussein Shandalin autoa kohti avattiin tuli lauantaina Bagdadissa. Ministeri selvisi iskusta, mutta kaksi ihmistä sai luodeista surmansa. Sunnuntaina seitsemän ihmistä loukkaantui, kun kaksi autopommia räjähti Bagdadissa. Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viime päivinä 15. päivän parlamenttivaalien aiheuttaman tauon jälkeen.

Ruotsin ulkoministeri LAILA FREIVALDS jää pois Tukholmassa huomenna pidettävästä tsunamin muistotilaisuudesta asiasta saamansa kielteisen palautteen takia. Freivalds joutui kovan kritiikin kohteeksi maan katastrofikomission taannoisessa tsunamiraportissa.

SRI LANKAN tamilikapinallisia tukeva parlamentaarikko on ammuttu joulumessussa maan itäosassa. Välikohtauksessa haavoittui lisäksi ainakin 7 ihmistä. Toistaiseksi on epäselvää, mikä taho on murhan takana.