1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmastonmuutos pian peruuttamaton?

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat alkaneet pohtia, missä vaiheessa ilmastonmuutos saavuttaa pisteen, jossa sitä ei voida enää estää tai edes hidastaa.

luonto

Keskustelu lähti varsinaisesti liikkeelle, kun julkaisuuteen tuli tieto, jonka mukaan viime vuosi oli siltä ajalta kuin mittauksia on tehty, maapallon kaikkien aikojen lämpimin.

Washington Post -lehden haastattelussa huippututkijat esittävät kolme ilmiötä, jotka ovat jo käynnissä, ja jotka pitkälle edetessään johtavat peruuttamattomaan muutokseen maapallon luonnonoloissa. Ensimmäinen uhka on Grönlannin tai Etelänapamantereen jään hajoaminen, mikä nostaisi huomattavasti merenpintaa. Tutkijat ovat havainneet, että molemmat jäätiköt hajoavat kaiken aikaa reunoiltaan, mutta saavat lisää massaa lumisateista keskiosaansa. Tämä kehityskulku yhdistettynä noin kolmen asteen lämpötilan nousuun hajottaisi jäätikön osiin. Tutkijoiden mukaan jo tämän vuosisadan päästöt voisivat johtaa siihen, että tämä kehitys olisi peruuttamatonta. Toisena uhkana mainitaan veden lämpenemisestä johtuva korallien värien haalistuminen. Veden lämpeneminen noin asteella tappaa levillä elävät mikrolevät, jotka ruokkivat koralleja. Näin ilmenevä kalpeneminen tappaa korallit viikossa. Tällöin riutoilla viihtyvien kalaparvien elinolotkin heikkenevät. Viime syksynä Texasin ja Trinidadin välillä merivesi oli reilun asteen tavanomaista lämpimämpää ja korallit kuolivat laajalla alueella. Kolmas tutkijoiden mainistema todennäköinen uhka on thermohaliinisen kierron eli Atlantin merivirtausten, mm. Golf-virran, pysähtyminen. Mittausten mukaan virtaukset ovat jo nyt merkittävästi hidastuneet. Saksassa tehtyjen tietokoneanalyysien mukaan on 50 prosentin tiodennäköisyys, että Atlantin kiertovirtaukset loppuvat kokonaan 200 vuodessa. Näin on käynyt ennenkin, viimeksi 8 200 vuotta sitten. Ennustekuvien kautta tutkijat hahmottelevat kuvaa, kuinka paljon maapallon kasvihuonekaasupäästöjä olisi vähennettävä, jotta lämpeneminen saataisiin kuriin. USA:n hallinto yritti vaientaa tutkijan?

Yhdysvaltain hallinto on George W. Bushin aikana pitänyt linjanaan, että se panostaa päästöjä vähentävään teknologiaan, mutta ei hyväksy tiukkoja määrällisiä rajoituksia.

Nasan johtava ilmastotutkija James E. Hansen väittää The New York Timesin ja The Washingtin Postin haastatteluissa, että Bushin omat, Nasaan nimittämät virkamiehet yrittävät estää Hansenia julkistamasta tietojaan ilmaston muuttumisesta. Hansen on varoitellut ilmaston lämpenemisestä jo vuosikausia.

Hansenin mukaan hallinnon virkamiehet sensuroivat hänen kirjoittamiaan tekstejä ja yrittävät estää tiedotusvälineitä haastattelemasta häntä.

Esimerkiksi National Public Radion esittämä haastattelupyyntö evättiin hallinnon edustajan toimesta. Hansen pääsi ääneen vasta Nasan korkeamman edustajan luvalla.

Bushin hallinto tyrmää väitteen. Hansenin puheiden tarkistaminen liittyy vain siihen tavoitteeseen, että Nasan julkisuuteen antama tieto on yhtenäistä ja virheetöntä, hallinnosta sanotaan.

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi