Indonesian Papuasta löytyi kymmeniä uusia lajeja

Tutkijat kertovat löytäneensä Indonesian viidakkoiselta vuoristoalueelta "kadonneen maailman", jossa elää kymmeniä aiemmin tuntemattomia, kadonneiksi luultuja tai harvinaisia lajeja. Tutkijat onnistuivat muun muassa kuvaamaan ensi kertaa lintulajin, jonka olemassaolosta on tiedetty yli sata vuotta.

luonto

Indonesialaisten, australialaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden ryhmä teki löydöksensä Foja-vuoristossa itäindonesialaisessa Papuan maakunnassa Uuden-Guinean saarella.

Aiemmin tuntemattomat lajit löytyivät paikasta, jossa ei ole lainkaan polkuja tai muita merkkejä ihmisasutuksesta tai edes ihmisten vierailusta siellä, kertoo tutkija Bruce Beehler. Jopa kaksi heidän oppaanaan ollutta papualaista olivat Beehlerin mukaan yllättyneitä alueen eristyneisyydestä.

Harvinaisia lintuja ja puukenguruita

Yhtenä merkittävimmistä löydöistään tutkijat pitävät uutta hunajaa syövää lintulajia, jolla on kirkkaanoranssi läikkä silmänsä ympärillä. Tämä olisi yli 60 vuoteen ensimmäinen saarelta löytynyt uusi lintulaji.

Ryhmä kertoo löytäneensä myös 20 uutta sammakkolajia, neljä perhoslajia ja ainakin viisi uutta palmulajia. Löydökset on tosin tarkistettava ennen kuin ne julistetaan virallisesti uusiksi lajeiksi.

Tutkijat myös valokuvasivat ensimmäisinä Parotia berlepschi -lajiin kuuluvan uroksen. Ensimmäiset kuvaukset lajista ovat peräisin 1800-luvun lopulta, mutta sen elinaluetta ei ole tiedetty. Samaten ryhmä otti ensimmäsiet kuvat yhtä kauan tunnetusta Amblyornis flavifrons -lintulajista.

Lisäksi tutkijat havaitsivat muun muassa harvinaisen puukengurulajin ( Dendrolagus pulcherrimus), jota ei ole aiemmin tavattu Indonesiassa. Beehler kertoo, että jotkut eläimistä eivät näyttäneet lainkaan pelkäävän ihmisiä. Kaksi kärsänokkasiiliä jopa antoi tutkijoiden ottaa itsensä maasta ja viedä leiriin tarkasteltaviksi. Tutkijat myöntävät, ettei heillä kuukauden kestäneen matkansa aikana ollut tarpeeksi aikaa tutkia aluetta ja he raapaisivat vasta pintaa. Beehler muun muassa toteaa, että he vierailivat alueella sadekautena ja kuivana kautena löytyisi luultavasti paljon enemmän perhosia. Hän itse suunnittelee alueelle uutta matkaa vielä tämän vuoden aikana. Beehlerin ryhmän viime joulukuisen tutkimusmatkan järjestivät Indonesian tiedeinstituutti sekä ympäristöjärjestö Conservation International. YLE24, Reuters, AP, BBC Conservation International (siirryt toiseen palveluun)