Ulkomaat lyhyesti 14.2.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

BRITANNIAN parlamentti on hyväksynyt äänin 384 - 184 lain, joka kieltää tupakoinnin kaikissa Englannin pubeissa ja yökerhoissa vuoden 2007 puolivälistä alkaen. Lakiesitys etenee seuraavaksi parlamentin ylähuoneen käsiteltäväksi. LIBANONISSA on muisteltu tiistaina vuosi sitten murhattua entistä pääministeriä Rafik al-Hariria. Beirutin kaduille saapui arviolta yli 500 000 ihmistä. Haririn autosaattuetta vastaan tehdyssä pommi-iskussa 14. helmikuuta 2005 kuoli yhteensä 23 ihmistä. YK jatkaa yhä Haririn murhan tutkimuksia. IRAKISSA naamioituneet asemiehet ovat ampuneet kuoliaaksi 11 ihmistä Bagdadin pohjoispuolella. Baladissa noin 80 kilometrin päässä Bagdadista tehdyssä iskussa haavoittui kaksi ihmistä. Hyökkäyksen syytä ei tiedetä. Uhrit olivat shiiamuslimeja. Alueella on aiemmin sattunut uskontoryhmien välisiä väkivaltaisuuksia. PUOLASSA Chorzowissa romahtaneen urheiluhallin raunioista on löydetty viimeisen kateissa olleen ihmisen ruumis. Tammikuun lopun turmassa kuoli 65 ihmistä ja loukkaantui noin 160. MYANMARIN opposiopuolue on tarjoutunut tunnustamaan sotilashallituksen, jos se vapauttaa oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin ja kutsuu koolle vuonna 1990 valitun parlamentin. Demokratialiitto voitti sotilaiden mitätöimät vaalit. KIINASSA kuoli viime vuonna tartuntatauteihin 82 % enemmän ihmisiä kuintoissa vuonna, kertoo Kiinan päivälehti. Viranomaiset epäilevät, että kuolleita oli todellisuudessa jopa enemmän kuin tilastoidut 13 263. Tartuntoja kirjattiin 4,4 miljoonaa. Tappavin tartuntatauti on edelleen tuberkuloosi.

INDONESIALAINEN oikeusistuin on tuominnut 21-vuotiaan australialaismiehen kuolemaan Balilla toimineen huumeiden salakuljetusrenkaan johtamisesta. Toinen, 20-vuotias, on saanut elinkautisen vankeustuomion huumeiden salakuljettamisesta.

KIINAN KOMMUNISTISEN PUOLUEEN 115 000 jäsentä sai viime vuonna rangaistuksen korruptiosta tai muista rikkomuksista, kertoo uutistoimisto Xinhua. Rangaistuksia sai näin kaksi prosenttia puolueen koko jäsenmäärästä. 24 000 ihmistä erotettiin puolueesta ja 15 000 vastaan nostettiin oikeustoimia.