1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kiinan bentseenivuoto näkyy yhä Venäjällä

Venäläistutkijat ovat mitanneet Amurjoella lähellä Kiinan rajaa ihmisille mahdollisesti haitallisia saastepitoisuuksia Kiinan syksyisen bentseenivuodon jälkeen. Bentseeniä epäillään myös syyksi alueen kaloissa tavattuihin vuotaviin haavaumiin.

luonto

Tutkijoiden Habarovskin alueelta Venäjän kaukoidässä pyytämissä monneissa ja ruutanoissa on todettu haavaumia, ja kalat on lähetetty tutkittaviksi syyn selvittämiseksi.

Kalantutkimuslaitoksen edustaja German Novomodni pitää todennäköisenä syynä bentseeniä, joka on peräisin kiinalaisen kemiantehtaan räjähdyksestä. Kaloilla on tavattu haavaumia ennen onnettomuuttakin, mutta ei näin suuressa määrin.

Marraskuun puolivälissä PetroChinan tehtaalla sattuneessa onnettomuudessa pääsi Songhuajokeen sata tonnia bentseeniä. Vuodon takia neljältä miljoonaltaa Harbinin kaupungin asukkaalta jouduttiin keskeyttämään vesijohtoveden jakelu.

Songhuasta vesi kulkeutuu Amurjokeen, josta puolestaan saa juomavetensä mm. 600 000 venäläisen Habarovskin kaupungin asukasta. Joulukuussa Amurissa todettiin saastejäämiä, mutta testien mukaan niitä ei ollut ihmisille vaarallisia määriä.

Venäläistutkijat pelkäävät, että keväällä ja kesällä Shonghuan ja Amurin saastepitoisuudet voivat nousta, kun jäähän ja merenpohjaan sitoutuneet kemikaalit lähtevät liikkeelle. Tulvat puolestaan voivat viedä kemikaaleja myös järviin ja lahtiin, joissa kalat kutevat.

Lähteet: AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi