Itä-Afrikan nälkäisille liikenee niukasti apua

Itä-Afrikan nälkiintyneille pyydetystä avusta on saatu vain runsas kolmannes, kertoo brittiläinen avustusjärjestö Oxfam. Ihmisiä on jo alkanut kuolla alueella, ja sama kohtalo uhkaa jopa 11:tä miljoonaa.

luonto

YK- ja riippumattomat avustusjärjestöt sekä Kenian hallitus ovat laskeneet, että Keniassa hädän helpottamiseen tarvittaisiin noin 190 miljoonaa euroa. Siitä on saatu vain kahdeksan prosenttia. Naapurimaissa tilanne on vain jonkin verran parempi.

Oxfam kehottaa Norjan entistä pääministeriä Kjell Magne Bondevikiä nopeisiin toimiin avustajamaiden patistelussa. Bondevik nimitettiin äskettäin YK:n erityisedustajaksi Afrikan sarveen. - Kolmen kuukauden päästä on myöhäistä, sanoo Oxfamin Itä-Afrikan-toiminnan johtaja Paul Smith-Lomas.

Bondevikin on määrä koordinoida apua Keniaan, Somaliaan, Etiopiaan, Djiboutiin ja Eritreaan. Hän sanoi alkuviikolla olevansa syvästi huolissaan kriisin laajuudesta näissä maissa.

Vuosikausien pahimmasta kuivuudesta kärsineiden maiden seuraavakin sato on uhattuna, sillä sääennusteet eivät edelleenkään lupaa kylliksi sadetta. Bondevikin mukaan avustusjärjestöjen tulisi kuitenkin puuttua nälän perussyihin, sillä kuivuus on usein vain laukaiseva tekijä.

Afrikan sarven asukkaista yli 40 prosenttia on aliravittuja, ja sairaudet ja aseelliset konfliktit pahentavat tilannetta. Ihmisten lisäksi myös karja on kuolemassa kuivuudessa.

AP, AFP