1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyesti 24.2.

BRITANNIAN poliisi on löytänyt ainakin osan keskiviikkona tehdyn suuren raharyöstön saaliista hotellin parkkipaikalla olleesta pakettiautosta Ashfordissa Etelä-Englannissa. Poliisin mukaan vielä on kuitenkin liian aikaista arvioida, kuinka suuri osuus jopa 50 miljoonan punnan eli yli 73 miljoonan euron ryöstösaaliista autossa oli. UGANDAN presidentti Yoweri Museveni on johdossa maan torstaisten presidentinvaalien ääntenlaskennassa. Kun runsaat puolet vaalihuoneistoista oli saanut äänet laskettua, kerrottiin Musevenin osuudeksi noin 63 prosenttia ja haastaja Kizza Besigyen 34 prosenttia. Besigyen puolue on esittänyt syytöksiä vaalivilpistä. Museveni on johtanut Ugandaa 20 vuotta. SOTARIKOKSISTA syytetty Bosnian serbi Milan Lukic on kiistänyt syyllisyytensä Haagin sotarikostuomioistuimessa kaikkiin 21 syytekohtaan, joista enimmäisrangaistus on elinkautinen tuomio. Lukicin epäillään johtaneen Bosnian sodassa puolisotilaallista ryhmää, joka syyllistyi muslimien murhiin ja kidutuksiin 1990-luvun alkupuolella. LONTOON pormestari Ken Livingstone on pidätetty kuukaudeksi virastaan hänen verrattuaan vuosi sitten lontoolaisen Evening Standard -lehden juutalaista toimittajaa keskitysleirin vartijaan. Rangaistuksesta päätti kolmihenkinen välitystuomiopaneeli. Livingstone voi halutessaan valittaa ratkaisusta. Etelätuulten SAHARASTA lennättämä hiekka on kiusannut Kreikassa lentoliikennettä sekä arkielämää muun muassa Ateenan keskustassa. Näkyvyyttä on ollut 200 metriä. THAIMAAN pääministeri Thaksin Sinawatra on hajottanut parlamentin ja määrännyt ennenaikaiset vaalit pidettäväksi 2. huhtikuuta. Vaalit oli määrä pitää alun perin vasta kolmen vuoden kuluttua. Tuhannet mielenosoittajat ovat vaatineet Thaksinia eroamaan yrityskauppaan liittyvän veropetosepäilyn takia. Ehdokkaita NOBELIN RAUHANPALKINNON saajaksi on tänä vuonna 191, joista 23 on järjestöjä. Ehdokasmäärä on kaikkien aikojen toiseksi suurin. Viime vuonna luku oli 199. Presidentti Martti Ahtisaari ja Indonesian presidentti Susilo Bambang Yodhoyono ovat varhaisia ennakkosuosikkeja, DPA kertoo. Kärkisijoilla ovat myös rokkarit Bono ja Bob Geldof. EU-MAIDEN TERVEYSMINISTERIT ovat sopineet yhteisestä tiedotuskampanjasta lintuinfluenssaan liittyvien pelkojen hälventämiseksi. Ministerit pohtivat perjantaina lintuinfluenssan leviämistä epävirallisessa kokouksessaan Wienissä. Suomea kokouksessa edusti peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.). LINTUINFLUENSSAA on Etelä-Koreassa löydetty myös ihmisistä vuosina 2003 - 2004, vahvistavat maan terveysviranomaiset. Liki 400 kesylinnun kerrottiin tuolloin menehtyneen tautiin, mutta yhtään tautitapausta ihmisillä ei raportoitu. Viranomaisten mukaan tartuntoja ei heti havaittu, koska tartunnan saaneilla ei ollut oireita.

BANGLADESHISSA ainakin 54 ihmistä on kuollut ja yli sata loukkaantunut tekstiilitehtaan palossa Chittagongin satamakaupungissa. Tehtaassa oli palon syttyessä 250 työntekijää. Poliisin mukaan monet jäivät loukkuun palavaan tehtaaseen, koska tehtaan pääportti oli lukittu eikä avainta heti löydetty.

FILIPPIINIEN presidentti Gloria Arroyo on julistanut maahan poikkeustilan epäonnistuneen vallankaappausyrityksen takia. Turvallisuusjoukot ovat pidättäneet erikoisjoukkoja johtaneen kenraalin epäiltynä kaappauksen suunnittelusta. Vain kaksi päivää sitten armeija kertoi estäneensä maata uhanneen sotilasvallankaappauksen.