Kuivuus toi nälänhädän Itä-Afrikkaan

Yli 11:ä miljoonaa ihmistä uhkaa nälkäkuolema, ellei itäiseen Afrikkaan saada nopeasti apua, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP.

luonto

Pitkään jatkunut ankara kuivuus on aiheuttanut katastrofaalisen tilanteen, jota pahentaa lahjoittajamaiden heikko kiinnostus seutua kohtaan, WFP moittii.

WFP ruokkii 3,5 miljoonaa ihmistä Afrikan sarven alueella. Tätä varten se tarvitsisi 228 miljoonaa euroa, mikä riittäisi vuoden ruokatarpeisiin. WFP on saanut summasta vain 28 miljoonaa.

Järjestön mukaan merkittävä määrä rahaa olisi saatava jo kymmenen päivän sisällä, sillä avustustarvikkeiden ostaminen, kuljettaminen ja jakelu vaativat oman aikansa. Jos apua ei tule nopeasti, nälkäongelma pahenee nopeasti jo huhtikuuussa.

Kymmeniä ihmisiä on jo kuollut nälkään ja janoon. Vesipula johtaa huonoon hygieniaan, mikä taas levittää monille kohtalokkaita tauteja, mm. ripulia.

Tutkimus: Ilmastonmuutos muuttaa Afrikan sademääriä Etelä-Afrikassa, Kapkaupungin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos saa aikaan suuria muutoksia Afrikan mantereen sadeolosuhteissa. Tutkimus on julkaistu Science-lehdessä. Sademäärä Afrikassa vähenee keskimäärin neljänneksellä seuraavan sadan vuoden aikana, tutkimuksessa arvioidaan. Vähentyminen ei kuitenkaan ole tasaista. Eniten vähentymistä tapahtuu jo nyt kuivilla seuduilla, Saharan ja Kalaharin aavikoilla. Arat puoliaavikot Sahelissa ja maanosan eteläosassa kärsivät tulevaisuudessa myös yhä enemmän vesipulasta. Tutkijat ovat todenneet, että vettä kertyy jokiin ja järviin, jos vuosittainen sademäärä on vähintään 400 milliä. Vähäisempi sademäärä imeytyy kokonaan maahan, eikä siitä riitä ihmisen käyttöön. Jos sademäärä vähenee esim. 10 prosenttia, alueilla, joissa on satanut 500 milliä, alkaa tilanne muuttua vaikeaksi. Tutkimus antaa myös lohdullisia uutisia nyt kuivuudesta kärsivälle Itä-Afrikalle. Siellä sademäärän uskotaan kasvavan maanosasta eniten, 10 - 20 prosenttia.

Koko keskinen Afrikka saa tutkimuksen mukaan aiempaa enemmän sadetta. Tämä ei ole pelkästään myönteinen asia, sillä tutkijat arvelevat kasvavan sademäärän laajentavan suoalueita, mikä lisää myös vesissä piileviä sairauksia.

Lähteet: CNN, Reuters, BBC