1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulk. lyh. 13.3.2006

NEW YORKISSA on aloitettu rakennustyöt syyskuun 11:nnen päivän terrori-iskussa tuhoutuneiden WTC-tornien sijaintipaikalla. Etelä-Manhattanilla sijaitsevalle alueelle rakennetaan muistomerkki ja museo, joiden on määrä valmistua 2009. Työt aloitettiin tänä aamuna vaivihkaa ilman seremonioita.

LONTOON ALUEELLA rajoitetaan veden käyttöä. Vesilaitos Thames Water kertoi maanantaina, että Lontoossa ja sen liepeillä asuvilta noin kahdeksalta miljoonalta britiltä kielletään ensi kuun alusta puutarhaletkujen ja sadettimien käyttö sekä autojen pesu. Tämä ja viime talvi ovat olleet alueella epätavallisen kuivia.

BRITANNIA vetää 800 sotilastaan Irakista toukokuun alkuun mennessä. Puolustusministeri John Reidin mukaan päätös pohjaa siihen, että Irakin omat turvallisuusjoukot ovat saamassa maan tilannetta yhä paremmin haltuunsa. Briteillä on Irakissa tällä hetkellä 8 000 sotilasta.

YHDYSVALTAIN liittovaltion tuomari harkitsee, josko kuolemantuomion mahdollisuus pitäisi sulkea pois syyskuun 11. terrori-iskusta syytetyn Zacharias Moussaouin oikeudenkäynnissä. Syynä tähän on se, että Yhdysvaltain hallitus ei ole noudattanut tuomarin kieltoa olla opastamatta todistajiaan ennen oikeudenkäyntiä.

LIBERIA kiistää esittäneensä Nigerialle luovutuspyyntöä entisestä presidentistään Charles Taylorista, kuten aiemmin maanantaina uutisoitiin. YK:n tukema tuomioistuin on nostanut Tayloria vastaan useita sotarikossyytteitä. Hän on elänyt maanpaossa Nigeriassa vuodesta 2003.

VENEZUELA on saanut uuden lipun. Presidentti Hugo Chavezin aloitteesta lippuun lisättiin kahdeksas tähti ja ennen oikealle ratsastanut hevonen suuntaa nyt vasemmalle. Uudistus tulee koskemaan myös muun muassa maan rahayksikköä ja passeja. Oppositio on moittinut uudistusta rahan tuhlaukseksi.

KOLUMBIASSA sunnuntaina järjestetyt parlamenttivaalit sujuivat rauhallisimmin 20 vuoteen. Yhdysvaltalaismielistä presidentti Alvaro Uribea kannattavat puolueet ovat alustavien tulosten mukaan saamassa enemmistön parlamenttipaikoista. Vasemmistolainen sissiliike FARC uhkasi aiemmin häiritä vaaleja iskuilla.

MYANMARISTA on löydetty maan ensimmäiset lintuinfluenssatapaukset. Ihmiselle vaarallista H5N1-virusta löydettiin sadoista kuolleista kanoista maatilalta Mandalayn kaupungin ulkopuolelta. Näytteet on lähetetty Australiaan jatkotutkimuksia varten.

ALGERIA on vapauttanut 1990-luvulla toimineen äärijärjestön johtajan Abdelhak Layadan, hänen perheenjäsenensä kertovat. 1993 pidätetyn Layadan ryhmää syytetään useista verilöylyistä Algerian levottomina vuosina 1993-1997. Maan hallitus on päättänyt lyhentää 2 000:n kapinan aikana vangitun tuomioita.