Lääkäripako uhkaa köyhiä maita

Rikkaat teollisuusmaat houkuttelevat köyhempien maiden lääkäreitä ja sairaanhoitajia huolestuttavan paljon, kertoo Maailman terveysjärjestön WHO:n raportti.

luonto

WHO:n mukaan hoitohenkilökunnan aivovuoto uhkaa etenkin Saharan eteläpuolista Afrikkaa, missä myös aids-kuolleisuus on korkea.

Esimerkiksi Britanniassa vuosina 2003 - 2004 työnsä aloittaneista sairaanhoitajista yli 40 prosenttia tuli ulkomailta. Rikkaissa maissa, kuten Britanniassa ja Yhdysvalloissa hoitohenkilökunnan palkat ovat aivan eri luokkaa kuin kehitysmaissa.

Britannian ja Yhdysvaltojen lisäksi WHO:n tutkimuksessa keskityttiin Saksaan ja Ranskaan. Saksaan on tullut paljon lääkäreitä ja sairaanhoitajia entisen Neuvostoliiton maista ja Itä-Euroopasta. Ranska rajoittaa ulkomailta tulleiden lääkärien määrää lailla.

WHO:n tutkijat korostavat The Lancet -lehdessä julkaistussa artikkelissa, että rikkaiden maiden tulee kouluttaa itse riittävästi hoitohenkilökuntaa omiin tarpeisiinsa, eikä turvautua lääkärien ja hoitajien hankkimiseen ulkomailta.

Lähteet: Reuters