Ihmisoikeusaktivisteja sorretaan monessa maassa

Ihmisoikeuksien puolustajat joutuvat sortotoimien kohteeksi kymmenissä valtioissa, todetaan Kansainvälisen ihmisoikeusliiton tuoreessa raportissa.

luonto

Sen mukaan viime vuonna kirjattiin liki 1 200 tapausta 90 maassa, joissa ihmisoikeusaktivistit olivat häirinnän uhreja. Näistä 117 oli murhia tai sen yrityksiä.

Pahoinpitelyjä tai kidutuksia raportoitiin lähes sata, hyökkäyksen kohteeksi joutui yli 50 ihmisoikeuksien parissa työskentelevää ja yli 300 pidätettiin mielivaltaisesti.

Erityisen yleistä ihmisoikeusjärjestöjen jäsenten sorto oli Aasiassa, mm. Kiinassa, Iranissa ja Nepalissa. Aktivistien asema heikkeni Iranin ohella Filippiineillä ja Kambodzhassa.

Venäjä ja Valko-Venäjä puolestaan mainitaan raportissa kansalaisjärjestöjen työn hankaloittamisesta tekemällä järjestöjen rekisteröinnistä vaikeampaa.

Ihmisoikeustoimijoihin kohdistuvien sortotoimien mittapuulla pahimpien maiden joukkoon kuului Kolumbia, jossa tapettiin viime vuonna 47 aktivistia. Useita muita joutui lisäksi sieppauksen uhreiksi tai kidutetuksi.

Lähteet: Reuters, AFP