Kotimaa lyhyesti 29.3.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

ALUE- JA KUNTAMINISTERI Hannes Manninen (kesk.) torjuu vaatimukset siitä, että kunnille määriteltäisiin tulevassa kuntauudistuksessa esim. 20 000 asukkaan vähimmäiskoko. Hänen mielestään mikään tutkimus ei myöskään tue väitettä, että suurissa kunnissa toiminta olisi tehokkaampaa ja palvelut parempia kuin pienissä. Perusteettomille MÄÄRÄAIKAISUUKSILLE on tultava loppu, sanoo Akavan pj. Risto Piekka. Määräaikaisuuksista on tullut maan tapa kiertää työsuhdeturvaa. Piekka harmittelee, ettei ministeriö ole ryhtynyt jatkotoimiin joulukuisten ehdotusten pohjalta. ASIANAJAJIEN maksuton päivystys neuvoi viime vuonna yli 1 500:aa kansalaista. Noin puolet heistä sai ratkaisun ongelmaansa. Eniten käsiteltiin mm. perintö- ja testamenttikysymyksiä. KITISEN VOIMALAITOSTEN rakentamisesta ja säännöstelystä on aiheutunut ennalta arvaamatonta haittaa, Lapin ympäristökeskus sanoo. Kemijoki Oy:n laitosten rakentaminen on mm. haitannut kalataloutta, syövyttänyt rantoja ja vaikeuttanut veneilyä. Kalastuskunnille on esitetty yli 650 000 euron korvauksia vahinkojen korvaamiseksi.

Suomessa on tehty ensimmäinen ISTUKKAVERENSIIRTO aikuispotilaalle. Siirto tehtiin HYKSissä potilaalle, joka sairasti kroonista myelooista leukemiaa. Siirto onnistui ja potilas voi hyvin. Lapsipotilaille istukkaverensiirtoja on tehty v. 1994 lähtien.

Internetiin avattu uusi KARTTAPALVELU helpottaa television ja radion käyttöä. Digitan tarjoaman palvelun avulla voi tarkistaa oman asuinkunnan kanavatarjonnan. Palvelu auttaa myös vastaanottoantennin suuntaamisessa. Palvelu on osoitteessa www.digitv.fi/karttapalvelu (siirryt toiseen palveluun).

METSÄSTYSLUPIEN myöntämiseen liittyviä käytäntöjä uudistetaan. Tänä vuonna kokeillaan ensimmäistä kertaa lupien myyntiä jo alkukesästä Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon riistanhoitopiireissä. Metsähallituksen uudistuksella tasataan syksyn lupamyynnin huippuja.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) vaatii PERHEKESKUSTEN vakiinnuttamista koko maahan perheiden ongelmien helpottamiseksi. Perhekeskustoiminnan ajatuksena on yhdistää lasten ja perheiden palvelut aiempaa tiiviimmin.

NIKOTIINIVALMISTEITA myydään jo lähes 400 myyntipisteessä. Valtaosa luvan saaneista on elintarvikeliikkeitä. Lupia on tähän mennessä myönnetty noin 50 kunnassa, isoista kaupungeista ensimmäisenä Espoossa.

YLIKIIMINGIN valtuusto hyväksyi eilen yksimielisesti kunnan yhdistymisen Oulun kanssa vuoden 2009 alusta. Oulu siunasi liitoksen jo aiemmin omalta osaltaan. Ylikiimingissä ratkaisuun vaikuttivat pitkän ajan rahoitusnäkymät ja halu suuntautua Ouluun.

Kolmisen METALLI- JA RAKENNUSALAN komennusmiestä jatkoi keskiviikkona työnseisaustaan. Mielenilmaus jatkui toista päivää ainakin Nesteen Porvoon-jalostamolla sekä Akerin telakoilla Turussa ja Raumalla. Protestilla vastustetaan uudistuneen tuloverolain myötä heikentynyttä oikeutta verottomiin päivärahoihin.