Norjalaisryhmä purjehtii Kon-Tikin jalanjäljissä

Norjalainen tutkimusretkikunta on lähtenyt purjehdukselle, jonka esikuvana on Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-lautallaan liki 60 vuotta sitten purjehtima matka Perusta Polynesian saarille. Balsapuisella Tangaroa-lautalla purjehtivaan retkikuntaan kuuluu muun muassa Heyerdahlin lapsenlasi, 28-vuotias Olav Heyerdahl.

luonto

Tutkimusretkikunnassa on mukana kaikkiaan neljä norjalaista sekä yksi ruotsalainen ja yksi perulainen.

He matkaavat 18 metriä pitkällä Tangaroa-lautalla, joka on rakennettu kevyestä balsapuusta vanhojen inkalauttojen mukaisesti kuten Thor Heyerdahlin Kon-Tikikin. Tangaroa on nimetty polynesialaisen merenjumalan mukaan. Kon-Tiki puolestaan sai nimensä inkojen aurinkojumalalta.

Tangaroa on kuitenkin suurempi kuin Kon-Tiki. Sillä on myös modernia tekniikkaa, muun muassa aurinkopaneeleita sähkön tuotantoon ja satelliittinavigointilaitteita, kun Kon-Tikillä oli vuonna 1947 vain perusvarustus. Tangaroan miehistön on muun muassa tarkoitus päivittää matkansa aikana Internet-sivujaan.

638 000 euron hintaista matkaa tukevat Norjan ympäristöministeriö, yksityiset yritykset sekä Thor Heyerdahlin kotikaupunki Larvik.

Alun perin ryhmän piti lähteä matkaan jo vuosi sitten, mutta lähtöä lykättiin, kun tärkeimmät tukijat halusivat suunnata avustusrahoja Aasian tsunamikatastrofin uhreille.

Thor Heyerdahl miehistöineen purjehti vuonna 1947 yli 8 000 kilometrin matkan Perusta Polynesiaan 101 päivässä. He lähtivät matkaan Callaosta Perusta 28. huhtikuuta. Matkan päätepisteenä oli Raroian saari Polynesiassa. Tavoitteena oli osoittaa, ettei merenkulku muodostanut estettä sille, että Polynesia olisi asutettu Etelä-Amerikasta käsin. Thor Heyerdahl kuoli 87-vuotiaana vuonna 2002. AP, DPA, YLE24 Lisää Tangaroan matkasta (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Kon-Tiki-museon sivut