1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kiina huolissaan Tiibetin jäätikön sulamisesta

Länsi-Kiinassa sijaitsevan Qinghain-Tiibetin ylängön jäätikkö supistuu seitsemän prosentin vuosivauhtia ilmaston lämpenemisen myötä, kertoo uutistoimisto Xinhua. Viranomaiset varoittavat, että Kiinan suurimman jäätikön sulamisella voi olla vakavia seurauksia.

Kiinan ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Tiibetin keskilämpötila on noussut 0,9 prosenttia 1980-luvulta, mikä on kiihdyttänyt jään sulamista.

2,5 miljoonan neliökilometrin suuruisen Qinghain-Tiibetin ylängön jäätiköt ovat liki puolet Kiinan kaikista jäätiköistä ja niiden sulamisella voi olla vakavia seurauksia.

Professori Dong Guangrong Kiinan tiedeakatemiasta varoittaa, että ilmaston lämpenemisen myötä ylängön tundrat saattavat muuttua aavikoksi ja kuivuus sekä hiekkamyrskyt lisääntyä.

Hiekkamyrskyt ovat jo nykyisin kasvava ongelma erityisesti Pohjois-Kiinassa. Myrskyt ovat lisääntyneet metsien vähenemisen, kuivuuden ja ympäristön rapautumisen myötä. Huhtikuun puolivälissä raju hiekkamyrsky koetteli laajoja alueita Kiinassa sekä Japania ja Koreaa. Esimerkiksi Pekingiin levisi 330 000 tonnia hiekkaa.

Kiinan ilmatieteen laitos harkitsee jo hiekkavaroitusten liittämistä sääennusteisiinsa.