YK: Itä-Afrikkaan saatu liian vähän apua

Kuivuuden koetteleman Afrikan sarven humanitaarinen kriisi uhkaa kärjistyä avun puutteen vuoksi. 15 miljoonaa alueen asukasta tarvitsee pikaisesti apua, mutta YK on saanut vasta viidesosan pyytämistään avustusrahoista.

luonto

YK:n Itä-Afrikan erikoislähettiläs Kjell Magne Bondevik kertoo, että Afrikan sarvessa kahdeksan miljoonaa ihmistä tarvitsee apua välittömästi ja seitsemän miljoonan muun elämä on ilman apua uhattuna.

Paha kuivuuskriisi koettelee Somaliaa, Keniaa, Djiboutia, Eritreaa ja Etiopiaa, minkä lisäksi kuivuuden seuraukset ovat näkyvissä myös Burundissa ja Tansaniassa.

Alueella vierailleen Bondevikin mukaan Itä-Afrikassa on käynnissä "hiljainen tsunami". Kuivuudella on ollut asteittaisia hirvittäviä seurauksia, kun taas Aasian tsunamikatastrofin seuraukset olivat nopeat ja dramaattiset. Bondevik arvelee Afrikan kriisin asteittaisen etenemisen olevan osasyy yleisen huomion puutteeseen.

Tilanne on hänen mukaansa kuitenkin hyvin kriittinen. Vaikka alueella onkin vastikään saatu paikoin sateita, niitä on tullut liian vähän ja liian myöhään, jotta kriisi olisi poistunut. Riittävällä rahoituksella katastrofi on hänen mukaansa vielä vältettävissä.

Avustajien nihkeys vaarantaa toipumisen YK pyysi huhtikuun alussa kuivuuskriisin uhreille 348 miljoonaa euroa apua, mutta tästä on saatu vasta 20 prosenttia. Bondevik epäilee, että kansainvälistä avustajayhteisöä saattaa vaivata väsymys tyyliin "Taas Afrikan sarvi". Hänen mukaansa kuitenkin esimerkiksi Arabiliiton maat voisivat tehdä enemmän. YK on kattanut varojen puutetta hätäapurahastostaan, mutta jos lisää rahaa ei saada, rahaa joudutaan ottamaan pitkän aikavälin kehitysprojekteista. Kussakin kuivuuskriisistä kärsivässä maassa on rahapulan lisäksi myös omat erityiset ongelmansa. Somaliassa avustustyötä vaikeuttaa turvallisuuden puute. Djiboutin Bondevik puolestaan epäilee olevan niin pieni, että sitä on helppo laiminlyödä. Kenia voisi alueen kehittyneimpänä maana tehdä enemmän, mutta vaivana on korruptio. Eritreassa Bondevik pitää murheellisena sitä, että maa käyttää niin paljon sotilasmenoihin. Myös brittiläinen avustusjärjestö Oxfam on julkaissut vetoomuksen, jotta Afrikan sarveen saataisiin hätäapua heti lisää. Oxfamin mukaan rahapula vaarantaa miljoonien ihmisten elämän. Samaan aikaan hätäavun kanssa Oxfam vaatii suunnitelmaa alueen toipumiseksi. Uhkana on kierre, jossa pitkän aikavälin toipumiseen tarkoitettua rahaa siirretään hätäapuun. Jos näin tehdään jokaisen kriisin yhteydessä, alue ei koskaan kehity, järjestö huomauttaa. Reuters, AFP, AP