1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyesti 3.5.

NEPALIN vastamuodostettu hallitus on julistanut aselevon maolaississien kanssa. Sissit aloittivat yksipuolisen tulitauon jo vajaa viikko sitten. Hallitus tasaa tietä rauhanneuvotteluille ja on luopunut kaikista terroristisyytöksistä sissejä vastaan.

Suomessa vierailulla oleva Ruotsin pääministeri GÖRAN PERSSON suhtautuu penseästi tuontienergiaan. Persson ei lämpene ajatukselle, että Venäjältä Saksaan rakennettavasta maakaasuputkesta vedettäisiin sivuhaara Ruotsiin. Perssonin mukaan ruotsalaisyritykset voivat liittyä hankkeeseen, mutta valtion tukea on turha pyytää.

IRAKISSA Bagdadissa on löydetty tiistain ja keskiviikon aikana 34 miehen ruumiit. Uhreista 14 löytyi keskiviikkona Shaabin alueelta. Miehet oli ammuttu, ja heissä oli kidutuksen merkkejä. Fallujassa taas ainakin 18 ihmistä kuoli keskiviikkona, kun pommimies räjäytti itsensä poliisiin värväytymässä olleiden lähettyvillä.

INTIAN pääministeri Manmohan Singh ja Kashmirin separatistiryhmät yrittävät tänään vauhdittaa takeltelevaa rauhanprosessia neuvotteluissaan Delhissä. Tapaaminen on toinen sen jälkeen, kun Singh tuli valtaan toissa vuonna. Aloitetta varjostaa kuitenkin tuore väkivallan aalto Kashmirissa, joka on vaatinut tällä viikolla kymmenien ihmisten hengen alueella.

RUOTSISSA kolmea miestä vastaan on nostettu syyte terrori-iskun suunnittelusta. Heitä epäillään aikeesta tuhopolttaa Uppsalassa toimivan Elämän Sana -seurakunnan päämaja. Eri puolilta Ruotsia kotoisin olevat 19 - 25-vuotiaat syytetyt olivat tutustuneet terrorismia käsittelevällä Internet-sivustolla. Kahdella iskun suunnittelusta epäilyllä on muslimitausta. Iskun kohteeksi kaavailtu seurakunta tunnetaan Israel-myönteisenä.

OSLOSSA pelko radioaktiivisesta vuodosta on osoittautunut aiheettomaksi. Epäilyn vuoksi osa Linjegods-yhtiön tavaraterminaalista oli eristetty. Viranomaisten mukaan radioaktiivisia sairaalatarvikkeita sisältävä kontti on koskematon, mutta ilmeisesti sateen kastelema.