Ulkomaat lyhyesti 18.5.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Chilessä vangittuna oleva PERUN entinen presidentti Alberto Fujimori on päässyt Chilen korkeimman oikeuden päätöksellä vapaaksi takuita vastaan kunnes hänen karkotuksestaan Peruun päätetään. Perussa häntä odottavat syytteet korruptiosta ja ihmisoikeusrikoksista.

TURKISSA kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään islamisteja ja hallitusta vastaan. Ankarassa protesteja johtivat professorit ja Korkeimman oikeuden tuomarit. Marssijoiden mukaan hallituspuole AKP on antanut periksi islamisteille. Keskiviikkona ääri-islamilainen lakimies ampui oikeusistuimen tuomarin naisten huivikieltolain suututtamana.

TANSKASSA on löydetty lintuinfluenssaa siipikarjassa ensimmäistä kertaa. H5-virusta löytyi Fynin saarella sijaitsevalta tilalta. Vielä ei tiedetä, onko kyse ihmiselle vaarallisesta H5N1-tyypistä.

TANSKAN hallitus sanoo jatkavansa eläke- ja opintoturvan heikennyksiä mittavasta vastustuksesta huolimatta. Vastamielenosoituksiin osallistui keskiviikkona poliisin arvion mukaan 70 000 henkeä. Tanskan hallitus suunnittelee eläkeiän nostamista 67 vuoteen. Myös opintotukea ja työttömyys- korvauksia aiotaan leikata.

NEPALIN parlamentti on hyväksynyt yksimielisesti lain, joka rajoittaa kuninkaan valtaa ja vie häneltä armeijan ylipäällikkyyden. Kuningas Gyanendra suostui luopumaan itsevaltaisista oikeuksistaan huhtikuussa laajojen mielenosoitusten jälkeen.

IRAKIN pääkaupungissa Bagdadissa aseistetut miehet ovat ampuneet pikkubussin kuljettajan ja seitsemän sen matkustajaa. Matkustajat olivat töihn matkanneita automekaanikkoja.

KANADAN parlamentti on päättänyt jatkaa maan joukkojen toimiaikaa Afganistanissa helmikuuhun 2009 asti. Se hyväksyi hallituksen esityksen niukasti äänin 149-145. Kanadalla on Afganistanissa 2 300 sotilasta. Viiden vuoden aikana 16 on kaatunut.