1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kiinan Jangtsejoki pahoin saastunut

Kiinan pisin joki Jangtse on viranomaisten mukaan niin saastunut, että siitä uhkaa tulla muutamassa vuodessa kuollut joki, kertoo uutistoimisto Xinhua. Tämä vaarantaisi myös 186 joenvarsikaupungin vesihuollon.

Xinhuan lainaamat kiinalaiset ympäristöasiantuntija pelkäävät, että Jangtsejoki saattaa kuolla viidessä vuodessa, jos saasteiden määrää ei vähennetä.

Geotieteiden yliopiston professorin Yuan Aiguon mukaan monet viranomaiset ajattelevat, etteivät saasteet merkitse mitään Jangtselle. Saastuminen on kuitenkin tosiasiassa hyvin vakavaa, hän toteaa.

Jokea kuormittavat teollisuusjätteet, maatalous, kotitalousjätteet, myrkkypäästöt sekä joella vuosittain kulkevat 210 000 laivaa. Jokeen lasketaan yli 40 prosenttia Kiinan jätevesistä, joista 80 prosenttia käsittelemättöminä. Lu Jianjian Itä-Kiinan yliopistosta kertoo, että saastumisen vaikutukset näkyvät joen eläinlajien vähenemisenä. Lajien määrä on 1980-luvulta vuoteen 2002 pudonnut 126:sta vain 52:een. Saastuminen on myös vakava uhka Kiinan vesihuollolle. Jo nyt pula juomavedestä koettelee noin 300 miljoonaa kiinalaista. Hallitus onkin panostanut runsaasti tärkeimpien vesistöjen kuten Keltaisenjoen, Huaihen ja Jangtsen puhdistamiseen. Puhdistuskampanjoiden menestys on kuitenkin ollut rajoitettua, koska alueellisesti niitä on toimeenpantu vain paikoin ja myrkkypäästöt ovat yleisiä. Xinhua totesi jo vuosi sitten, että suurin osa Kiinan toisiksi pisimmästä joesta Keltaisestajoesta on niin saastunutta, ettei sen veden juominen tai joessa uiminen ole terveellistä. 6 380 kilometrin pituinen Jangtsejoki on maailman kolmanneksi pisin joki Amazonin ja Niilin jälkeen. Se virtaa yhdeksän maakunnan kautta Länsi-Kiinasta Qinghain-Tiibetin tasangolta Shanghain lähelle, jossa se laskee Itä-Kiinan mereen. Keltainenjoki on puolestaan 5 465 kilometriä pitkä. Sen alkulähteet ovat Qingzuangin tasangolla Qinghaissa, josta se virtaa yhdeksän maakunnan läpi ja Shangdongin maakuntaan ja laskee Bohainmereen.