Ulkomaat lyhyesti 13.6.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

ISRAEL kiistää olevansa syyllinen räjähdykseen, joka tappoi seitsemän palestiinalaissiviiliä viime viikolla Gazassa. Palestiinalaiset syyttivät räjähdyksestä Israelia, ja Hamas lopetti tulitaukonsa iskun vuoksi.

USA:SSA liki 1 600 ihmistä kuoli pian syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen iskujen aiheuttaman lentopelon takia, laskee saksalaistutkimus. Lentopelko lisäsi selvästi pitkiä automatkoja ja myös tiekuolemia. Iskuja varten kaapatuissa koneissa oli kuollut 265 ihmistä.

IRLANNIN entinen pääministeri Charles Haughey on kuollut. 80-vuotias Haughey menehtyi eturauhasen syöpään. Värikäs ja ristiriitaisia tunteita herättänyt Haughey oli pääministerinä kolmesti vuosien 1979 ja 1992 välisenä aikana. Irlannin suurinta puoluetta Fianna Failia hän johti 13 vuotta, kunnes vetäytyi politiikasta vuonna 1992.

IRAKIN entisen presidentin Saddam Husseinin oikeudenkäynnissä on saatu päätökseen puolustuksen todistajien kuuleminen. Syyttäjä esittää loppulauselmansa seuraavassa istunnossa maanantaina.

NEPALISSA hallitus on vapauttanut 190 vangittua kommunistikapinallista ja kumonnut heidän terrorismisyytteensä. Vapautus on osa hallituksen ja kapinallisten pyrkimyksiä vahvistaa viime kuussa solmittua tulitaukoa.

LOUNAIS-KIINASSA Guizhoun maakunnassa rankkasateet ja mutavyöryt ovat tappaneet ainakin 17 ihmistä. 25 on kateissa. Kaiken kaikkiaan Lounais-Kiinan tulvissa ja mutavyöryissä on kuollut jo yli sata ihmistä ja yli puoli miljoonaa on evakuoitu.

LIBYASSA oikeudenkäynti viittä bulgarialaista sairaanhoitajaa ja palestiinalaislääkäriä vastaan jatkui tänään. Heitä syytetään satojen lasten hiv-tartunnasta. Puolustus aikoo pyytää, että syytetyt vapautetaan takuita vastaan. He ovat olleet vangittuina seitsemän vuotta. Viime vuonna heidän kuolemantuomionsa kumottiin.

UNKARILAINEN avantgarde-säveltäjä György Ligeti on kuollut Wienissä 73-vuotiaana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan on 1978 valmistunut totalitarismin vastainen ooppera Le Grand Macabre. Suureille yleisölle Ligetin musiikki on tullut tutuksi mm. Stanley Kubrickin elokuvasta Avaruusseikkailu 2001.

INDONESIASSA Merapi-tulivuoren purkautumisriskistä kertovaa hälytys- tasoa on laskettu suurimmasta luokasta toiseksi suurimpaan. Tuhannet ihmiset voivat nyt palata koteihinsa.

AUSTRALIAN hallitus on kumonnut samaa sukupuolta olevien avioliitot sallivanlain maan pääkaupungissa Canberrassa. Kaupungin paikallishallinto sääti äskettäin liberaalin lain. Maan oppositio on kritisoinut voimakkaasti hallituksen päätöstä puuttua Canberran paikallishallinnon toimiin.

PALESTIINALAISTEN matkailuministeri Judeh Murqos eroaa virastaan. Murqos kertoi erostaan uutistoimisto AFP:lle lähetetetyssä tiedotteessa. Hän sanoo jättävänsä Hamasin johtaman hallituksen palestiinalaisryhmien keskinäisten yhteenottojen lisääntymisen takia.

Rotaviruksen aiheuttama RIPULI olisi helposti parannettavissa uuden lääkkeen avulla. The Lancet -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan ripuli parani jo 31 tunnissa Nitazoxanide-lääkkeellä. Rotaviruksen aiheuttamaan ripuliin kuolee joka vuosi puoli miljoonaa pääosin köyhistä maista olevaa lasta.