Kotimaa lyhyesti 15.6.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Seinäjoen VIIMEÖISTÄ HALLIPALOA epäillään tahallaan sytytetyksi. Vahingot nousevat miljooniin euroihin.

RKP:n uuden pj:n STEFAN WALLININ MINISTERIPESTIN alkaminen vuodenvaihteessa varmistui illansuussa, kun RKP:n työvaliokunta ja eduskuntaryhmä päättivät asiasta yksimielisesti. Wallin halusi aikaa liikkua kentällä ennen vaaleja. Ministerinä olo EU-puheenjohtajakaudella olisi estänyt tämän. Jan-Erik Enestam jatkaa ympäristöministerinä vuodenvaihteeseen.

LAPISSA KEHITETÄÄN KAIVOSTEN vedenkäsittelyä. Kaira-projekti luo kaivoksille bioreaktorikäsittelyä. Uusi tekniikka vähentäisi räjäytyksissä syntyvän typen määrää ja suojelisi ympäristöä ennaltaehkäisevästi. Räjähdystyppi rehevöittää vesistöjä.

Oulun yliopiston ULKOPUOLISTA RAHOITUSTA KOSKEVAN JUTUN käsittely jatkuu hovioikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä Heikki Arjas ilmoitti tyytymättömyydestään tänään. Oulun käräjäoikeus vapautti apulaisrehtori Jouni Koiso-Kanttilan ja Riihi-säätiön entisen pj:n Toivo Kannisen rahoitusta koskevista syytteistä.

DIGITA saa toimiluvan viidenteen digitaaliseen tv-verkkoon. Se aikoo välittää mm. Ruotsin SVT:n ohjelmia. Verkko avataan syyskuussa 2007, ja sen on tarkoitus laajentua koko maan kattavaksi vähitellen. Valtioneuvosto hyväksyi myös Sub-tv:n toimiluvan muuttamisen. Yhtiö voi lähettää ohjelmistoaan täydentävää ohjelmaa digitaalisessa televisioverkossa.

KANSANEDUSTAJA Tony Halme (ps.) saa syytteen törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Halmeen epäillään ajaneen autoa juopuneena helmikuussa Laitilassa. Syyttäjä teki syyttämispäätöksen ilman poliisin puhalluskoetta tai verikoetta. Paikalliset asukkaat kuvailivat Halmeen ajotyyliä sekavannäköiseksi.

Tulli on paljastanut laajan LAITTOMIEN SAVUKKEIDEN salakuljetusliigan. Suomalaisten liikemiesten johtama liiga toi marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana Venäjältä Suomeen noin 10 miljoonaa L&M-merkkistä savuketta. Ne oli kätketty puutavarakuormiin. Vältettyjen verojen määrä on yli tullin laskelmien mukaan yli kaksi miljoonaa euroa. Jutun esitutkinta on loppusuoralla, ja tapaus siirtynee syyteharkintaan loppukesästä.

Satakunnasta on tulossa maahamme merkittävä BIOENERGIAN TUOTANTOALUE, mikäli suunnitteilla olevista etanolitehtaista edes toinen toteutuu. Laitosta on kaavailtu Honkajoelle ja toista Kokemäen-Rauman välille. Toteutuessaan tehdas työllistäisi noin 500 henkilöä.