1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Havaijille maailman suurin vesiensuojelualue

Havaijin saariketjun luoteisosaan tulee maailman suurin vesiensuojelualue. Ympäristönsuojelijat riemuitsevat Yhdysvaltain hallinnon tekemästä suojelupäätöksestä.

Alue on laajempi kuin USA:n nykyiset kansallispuistot yhteensä, ja se ohittaa koossa tähän saakka suurimman suojelualueen, Australian Ison valliriutan.

Suojeltu alue alkaa Nihoan saaresta, joka sijaitsee 260 kilometriä Hawaijin läntisimmästä Kauain saaresta länteen. Suojelualueen läntisin kolkka on Kuran atolli lähes 1 900 kilometrin päässä. Alueelle mahtuu mm. toisessa maailmasodassa tärkänä strategisena kohtaana ja taistelupaikkana tunnettu Midwayn saari. Suojelualueen pinta-ala on 362 600 neliökilometriä, eli se on suurempi kuin koko Suomi. Alueen 7 000 eläin- ja kasvilajista noin neljäsosaa tavataan ainoastaan saarten ympäristössä. Esimerkiksi uhanalainen havaijinhylje on ainut jäljellä oleva koralleista riippuvainen nisäkäs.

Havaijilaisilla on lupa käyttää aluetta perinteisiin tarkoituksiin. Ammattikalastus kielletään ja matkailijoilta vaaditaan muun muassa snorklausluvat.