Merenkurkku hyväksyttiin maailmanperintölistalle

Merenkurkun saaristo on pääsemässä Unescon maailmanperintölistalle. Vilnassa kokoontunut maailmanperintö- komitea äänesti asiasta keskiviikkona. Merenkurkun ainutlaatuisuudesta oltiin yksimielisiä.

luonto

Merenkurkun alueella on hyvät mahdollisuudet nousta Unescon maailmanperintölistalle. Liettuassa Vilnassa kokoontunut maailmanperintökomitea äänesti asiasta keskiviikkona iltapäivällä.

Länsi-Suomen ympäristökeskuksen sekä Suomen delegaatioon kuuluvan Susanna Ollqvistin mukaan Merenkurkku hyväksyttiin maailmanperintöluettelon luontokohteeksi yksimielisesti.

Päätös vahvistetaan virallisesti sunnuntaina, kun komitean kokous päättyy.

Merenkurkun saaristo on ensimmäinen maailmanperintölistalle hyväksytty luontokohde Suomessa Unescon yli 800 maailmanperintökohteen joukossa.

Maailmanperintölistalle ehdotettiin YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon kokouksessa noin 30 uutta kulttuurikohdetta sekä 11 luontokohdetta.

Ollqvistin mukaan Merenkurkku oli vahvoilla jo ennakkoarvailuissa Kiinan pandojen suojelualueen ohella. Muun muassa Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN oli suositellut niitä.

Ollqvist toteaa, että maailmanperintökohteeksi valitseminen on kuin luonnon Nobel-palkinto, joka lisää alueen arvostusta.

Suomalaisia kulttuurikohteita listalla on jo viisi: Suomenlinna, Vanha rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas sekä Sammallahdenmäki. Lisäksi listalla on Suomen ja yhdeksän muun maan alueella sijaitseva Struven kolmiomittausketju.

Kaikkiaan Unescon maailmanperintölistalla on 812 kohdetta 137 maasta. Niistä 160 on luontokohteita.

Merenkurkun maan kohoaminen ainutlaatuista

Merenkurkkua esitetään maailmanperintölistalle Ruotsin Korkearannikon liitännäisalueena. Korkearannikko eli Höga Kusten pääsi vuonna 2000 maailmanperintöluetteloon.

Kohteiden yhteiseksi englanninkieliseksi nimeksi tullee High Coast/Kvarken Archipelago.

Esitystä perustellaan Merenkurkun geologisilla arvoilla. Alueen tekee ainutlaatuiseksi maan kohoaminen noin kahdeksan millin vuosivauhdilla.

Alueen maisema syntyi viime jääkauden seurauksena. Mannerjään alta vapautui noin 10 000 vuotta sitten sulavan jään muovaama alava moreenisaaristo. Paksu jääpeite oli painanut maankamaraa jopa kilometrin sisäänpäin ja maan vapautuessa jään painolastista se alkoi nousta.

Geologian tutkimuskeskuksen laskelmien mukaan Merenkurkun saariston maapinta-ala lisääntyy noin neliökilometrillä vuodessa. Esimerkiksi Raippaluodon ja Björköbyn alueilla maapinta-ala lisääntyy vuosittain jopa 35 hehtaaria.

Onkin arvioitu, että Merenkurkun kautta voi 2 500 vuoden kuluttua kävellä Ruotsiin. Merenkurkun alava saaristo ja Ruotsin jyrkkä Korkearannikko ovat yhdessä esimerkki siitä, miten maan kohoaminen muovaa maisemaa ja vaikuttaa biologisiin prosesseihin. Unesco varoittaa ilmastonmuutoksesta Unesco kehotti maanantaina hallituksia suojelemaan maailmanperintökohteita ilmastonmuutokselta. Ilmastonmuutos uhkaa vaikuttaa useimpiin luonto-kohteisiin, jäätiköihin, koralliriuttoihin, metsiin, vuoristoalueisiin, kosteikkoihin ja ruohikkoihin. Uhattuina ovat muun muassa Mount Everest, Suuri valliriutta, Alaskan, Kanadan ja Grönlannin jäätiköt sekä Kilimanjaro. Vaarassa ovat myös kulttuurikohteet. Merenpinnan nousu uhkaa rannikkoja, kun taas paikoin tuhoja uhkaavat tehdä aavikoituminen, sateet ja lämpötilanmuutokset, Unesco toteaa. Ympäristöjärjestöt olisivat toivoneet Unescolta tiukempaa kannanottoa, muun muassa vaatimusta kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi. Järjestöt olisivat myös halunneet, että Unesco olisi laittanut Mount Everestin uhanalaisten kohteiden listalle, koska ilmaston lämpeneminen uhkaa maailman korkeimman vuoren jäätiköitä. Tällöin valtioiden olisi täytynyt ryhtyä toimiin sen suojelemiseksi. Unescon edustaja Gina Doubleday toteaa, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat havaittavissa, mutta lisää keskusteluja ja tutkimusta tarvitaan ennen alueen asettamista uhanalaisten listalle. YLE24, STT Lisää Merenkurkku-ehdotuksesta (siirryt toiseen palveluun) Merenkurkun saaristo (siirryt toiseen palveluun) Maailmanperintökohteet Suomessa (siirryt toiseen palveluun)