Eremitaasissa paljastui satojen esineiden varkaus

Pietarin Eremitaasista on viety yli 220 näyttelyesinettä, muun muassa koruja ja emaliesineitä, yhteensä neljän miljoonan euron arvosta.

kulttuuri

Eremitaasin intendentti oli kuollut inventaarion aloittamisen aikaan työpaikalleen, ja tämän jälkeen hänen työtoverinsa huomasivat esineiden kadonneen.

Museon lausunnon mukaan varkauksissa on paljon kummallista, mutta ne eivät ole voineet tapahtua henkilökunnan tietämättä. Varkaudet on myös oletettavasti tehty vähitellen, vuosien aikana.

Talvipalatsin yhteydessä sijaitsevassa taide- ja kulttuurihistoriallisessa museossa on yli tuhat huonetta, ja monien hälytysjärjestelmä ja ilmastointi ovat puuttelliset.

Museo sanoo pyrkivänsä modernisoimaan vieraidensa ja työntekijöidensä valvontaa, mutta tunnustaa, ettei suurinta osaa tiloista ole suojattu. Nyt Venäjän kulttuuriperinnöstä vastaava viranomainen tutkii turvallisuusjärjestelyt.

Museon maailmankuuluihin kokoelmiin kuuluu muun muassa antiikkiesineistöä, impressionistista ja hollantilaista maalaustaidetta sekä antiikin Kreikan ja Rooman taidetta.

Vuonna 2001 Eremitaasista varastettiin ranskalaistaiteilija Jean-Leon Jeromen työ Allas haaremissa. Viisi vuotta aiemmin Pietarin tullivirkailijat pysäyttivät New Yorkiin matkalla olleen venäläismiehen, jonka laukusta löytyi miljoonien arvoisia antiikkikirjoja ja tsaarien allekirjoittamia tekstejä. Osassa kirjoista oli Eremitaasin leima.

Lähteet: AP, DPA