Markus pelaa rahasta ja rakkaudesta

Kolmikymppinen Markus arvelee kahden ja puolen vuoden nettipokeriuran jälkeen olevansa muutamia tuhansia euroja voiton puolella. Kipinän pelaamiseen hän sai kaverilta, joka baari-illan jälkeen jatkoilla nappasi netistä parinsadan euron potin.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Markuksella on tunnukset viidelle kuudelle eri pokerisivulle, mutta tällä hetkellä hän käyttää niistä vain kahta: pokerineurope.comia ja eurobet.comia. Valintaan ovat vaikuttaneet mm. sivujen tarjoamat bonusmahdollisuudet, monipuolinen pelivalikoima ja toimiva peliohjelma.

- Aivan alussa pelasin muutaman päivän leikkirahapöytää, mutta siihen kyllästyin todella nopeasti. Ongelmana on se, ettei kukaan edes yritä pelata niissä oikeasti, vaan se on sellaista all in (siirryt toiseen palveluun)-kaahausta koko ajan. Niinpä siirryin pienimpiin rahapöytiin ja siitä vähän kerrallaan kohti isompia pöytiä.

Vaikka Markus pitkässä juoksussa onkin voitolla, myös huonot päivät kuuluvat lajiin. Asiaansa vihkiytyneen pokerinpelaajan painajainen on, kun selvä aloittelija nappaa illan suurimman potin. Ja väärin pelatuilla korteilla tietysti.

- No viimeksi eilen meni hermo. Pöydässä oli 1 500 dollaria ja kaveri yritti värinvedolla bluffata minua ulos, mutta ei onnistunut. Se tarvitsi voittaakseen padan viimeisellä kortilla ja senhän se sai. Jos sen mahdollisuus voittaa on joku yksi neljästä tai yksi kolmesta, niin eihän se huutava vääryys ole vaikka se sen vie, mutta kun potissa on 1 500 dollaria, niin syöhän se miestä!

Oppaat säästävät aloittelijan kukkaroa Monet maailman huippupelaajat ovat kirjoittaneet kirjan, joista löytyy ohjeita niin amatööreille kuin kehittyneemmillekin pelaajille. Ensimmäinen suomenkielinen pokerikirja, Aki Pyysingin ja Marko Erolan kirjoittama Pokerin käsikirja tuli markkinoille viime vuonna.

Markuksella on kymmenkunta englanninkielistä pokerikirjaa, mutta pelkällä kirjatiedolla ei hänen mielestään pääse pokerissa voittajaksi.

- Kyllä siinä vähemmillä oppirahoilla selviää, kun lukee muutaman perusoppaan. Osaa varoa typerimpiä virheitä. Toisaalta jotkut kirjat saattavat neuvoa pelaamaan aivan älyttömän tiukkaa, ainoastaan muutamilla aloituskorteilla. Minun mielestäni kortinpeluu menee liian tylsäksi, jos sitä pelaa pelkästään täydellisillä käsillä.

Kotimaisella nettipokeriin erikoistuneella sivustolla kehotetaan pelaajia koneen ääreen esimerkiksi silloin, kun pubit ovat sulkeutuneet Britanniassa. Tuolloin pubissa olutta nauttineet pelaajat saattavat jatkaa iltaansa nettipokerin parissa ja humalassa pelaaminen ei yleensä tiedä hyvää. Markus ei ajoita peliään muiden mukaan.

- En ole ajatellut asiaa tuolta kantilta. Kyllä pöydissä on viikonloppuisin paljon myös suomalaisia humalaisia, enkä usko että he pelaavat sen paremmin kuin humalaiset britit tai muutkaan.

Live-pelit mukavampia ja tuottoisampia Nettipelien lisäksi Markus pelaa jonkun verran kasinolla sekä kavereiden kanssa. Oikeassa seurassa pelaaminen on hänen mukaansa todella paljon hauskempaa ja useimmiten myös tuottoisampaa. - Minä saan paremmin rahaa, jos pelaan kavereideni kanssa. Porukalla pelatessa otetaan usein samalla olutta, joka heikentää monen pelaamista. Osalle pokeri taas on hyvin pitkälti ajanvietettä, eivätkä muutamien kymppien tappiot tunnu juuri masentavan. Tärkeintä on, että pääsee peliin mukaan. Live-peleissä pelikavereita oppii tuntemaan ja löytämään jopa ns. tellejä eli tahattomia eleitä, jotka paljastavat vastapelaajan käden vahvuuden. Nettipelissä pelikavereiden lukeminen on luonnollisesti hankalampaa. - Netissä pitäisi olla tosi tarkkana ja tehdä muistiinpanoja, jos meinaa lukea kovin hyvin muita pelaajia. Jonkin verran peleissä pyörii samoja tyyppejä, joita oppii tuntemaan. Minä en ole viitsinyt niitä kauheasti seurata, mutta se kannattaisi varmasti. Jutustelun lomassa Markus pelaa lempipeliään Omahaa. Omaha on noussut Texas Hold’emin ohi suoraviivaisuutensa ja haastavuutensa takia. Puolen tunnin pelin jälkeen Markus on voittanut yhden jaon ja on 22 dollaria miinukselle. Hän pelaa tiukasti ja lähes kaikki aloituskädet lentävätkin takaisin pakkaan. Keskiarvopotti illan pöydässä on yli 300 dollaria. Toiveammattina pokerinpelaaja? Suomessa on useita pelaajia, jotka elättävät itsensä joko nettipokerilla tai oikeissa pelipöydissä ulkomailla. Suomen kuuluisin pokerihai Patrik Antonius voitti joulukuussa miljoona dollaria Las Vegasissa pelatussa turnauksessa. Myös kotimaassa liikkuu tarinoita pokerivoitoilla asuntoja ostaneista pelaajista. Ajatus kiehtoo myös Markusta. - Olisihan se todella kivaa, jos ei tarvitsisi tehdä töitä ja voisi pelata vaan pokeria, mutta en minä ole siihen tarpeeksi hyvä. Pelin oppimiseksi pitäisi tehdä enemmän. Markuksen mielestä pelaamalla kyllä oppii, mutta sen lisäksi pitäisi käydä läpi eri käsien mahdollisuuksia eri tilanteissa ja analysoida omia pelejään. Molemmat ovat jääneet liian vähälle. - Nyt minulle voi käydä niin, että häviän paljonkin jonakin iltana. En silti vaivaudu kauheasti miettimään, että minkä takia minä hävisin tai miksi jäin jonain toisena päivänä voitolle. Nykyään Markus pelaa käytännössä joka ilta. Toisinaan alkuillasta alkanut peli saattaa venähtää aamuun saakka. Mutta miten mikään voi viedä niin täydellisesti mukanaan, että koneen edestä havahtuu vasta aamukymmeneltä? - Pokeri on vaan niin älyttömän mukavaa! Todella vähän löytyy niitä asioita, joita teen mieluummin kuin pelaan pokeria. Janne Huttunen (siirryt toiseen palveluun) Vapise lotto, nettipokeri tulee (siirryt toiseen palveluun)

Markus pelaa tällä hetkellä pääasiassa Omaha (siirryt toiseen palveluun)-nimistä pokeria ja parhaana lukemanaan pokerikirjana hän pitää Stewart Reubenin How Good Is Your Pot-Limitiä, joka esittelee eri pelitilanteita esimerkkien ja tehtävien avulla. Pokerin käsikirjaa hän ei ole vielä lukenut. Paistien perässä

Pokeri on jatkuvaa vastapelaajien huijaamista. Toisten korttien arvaileminen on raastavaa etenkin, jos omassa kädessä ei ole valmista peliä. Viimeisten korttien myötä potti usein kasvaa, mutta kannattaako siinä vaiheessa enää olla mukana?

Pientä apua tarjoaa todennäköisyyslaskenta. Markus itse on matemaattisesti lahjakas, mutta ei katso sitä olevan ratkaisevaa hyötyä pokerissa.

- Varsinkin Texas Hold’emissa laskut on usein sellaisia, että ne periaatteessa pystyy opettelemaan nopeasti ulkoa kuka tahansa. Tärkeää on tietää, minkälaiset mahdollisuudet on saada tietty kortti viimeisillä korteilla. Omahassa todennäköisyyslaskut ovat hankalampia.

Nettipeleissä liikkuu paljon aloittelijoita, joita kokeneemmat pelaajat kutsuvat paisteiksi. Huonoksi pelaajaksi huomatun noviisin käyttämä pelaajanimi saattaa olla muistissa monella pelaajalla ja pelikavereita riittää aina kun paisti erehtyy pöytään. Mutta mistä huonon pelaajan erottaa?

- Kyllä sen aika helposti huomaa esimerkiksi käsistä, joita aloittelija pelaa. Myös pelityyli kertoo paljon. Ääriesimerkki voisi olla pelaaja, joka korottaa kuuden dollarin pottiin 120 dollaria ja näyttää pelin jälkeen jonkun jätkä-seiska-bluffin, että ”hehheh, bluffiin menitte”. Mitä järkeä on vaarantaa 120 dollaria kuuden dollarin potin takia? Sellaiset tyypit putsataan aika nopeasti, Markus sanoo.

Lähteet: Suomalaiset peliyhtiöt yhä varovaisia