Suomalaiset peliyhtiöt yhä varovaisia

Kotimaiset peliyhtiöt ovat toistaiseksi jättäneet nettipokerimarkkinat ulkomaisille pelintarjoajille. Selkein este pokeripelien tiellä on kansallinen monopoliasema, johon sekä Raha-automaattiyhdistys että Veikkaus kuuluvat.

Kotimaa

RAY ja Veikkaus ovat saaneet pitää monopoliasemansa myös EU-aikana lupaamalla kontrolloida pelaamista ja ehkäisemällä pelaamisen tuomia sosiaalisia haittoja. Nettipokerin valvominen on kuitenkin käytännössä mahdotonta, eivätkä yhtiöt halua vaarantaa muutenkin murroksessa elävää monopoliasemaansa.

Ahvenanmaan Raha-automaattiyhdistys PAF lanseerasi nettipokerin reilu vuosi sitten. PAF:lla on Ahvenanmaan maakuntahallituksen myöntämä toimilupa järjestää rahapelejä Ahvenanmaalla, Ruotsin, Suomen ja Viron liikenteessä olevilla aluksilla sekä internetissä.

PAF:n oikeudesta tarjota pelejä myös mantereella asuville suomalaisille on väännetty kättä jo useita vuosia. Yhtiön kanta on, että itse peli on Ahvenanmaalla, vaikka pelaajat voivatkin olla mantereella.

RAY ei lähde nettiin

RAY kertoi heinäkuussa, ettei se lähde hakemaan lupaa internetpokerille. RAY:n toimitusjohtaja Sinikka Mönkäre mainitsi suurimmaksi syyksi yhtiön monopoliaseman.

- Jos me avaamme yhden osa-alueen sellaiseen toimintaan, jossa on muitakin toimijoita, meidän olisi hyvin vaikea perustella sitä, miksi meidän raha-automaatit toimivat yksinoikeudella, Mönkäre arvioi Kauppalehdessä.

Veikkaus on pitänyt nettipokeria enemmän RAY:n toimintaan kuuluvana, vaikka Internet peliympäristönä onkin Veikkaukselle huomattavasti tutumpi. Veikkauksen Business Development-osaston johtaja Jari Vähänen pitää pokeria pelimuotona enemmän RAY:lle kuuluvana ja rinnastaa sen kasinolla pelattaviin korttipeleihin.

Vähäsen mukaan Veikkauksessa ei ole vielä ehditty käsitellä RAY:n heinäkuista ilmoitusta jäädä nettipokerin ulkopuolelle, mutta hän uskoo, että asiasta neuvotellaan yhtiössä vielä elokuun aikana.

Vaikka Veikkaus päättäisikin hakea lupaa nettipokerin avaamisesta, ei luvan saamisesta ole minkäänlaisia takuita. Nykyiset luvat ovat voimassa vuoden loppuun saakka.

Pelaajien määrä moninkertaistuu lähivuosina? Veikkauksessa pidetään huolestuttavana, että nopeasti kasvavalle nettipokerille ei ole lainkaan kotimaista tarjontaa. Markkinoilla ammottaa valtava aukko, jonka kautta rahaa virtaa ulkomaisille palveluntarjoajille. Veikkauksen keväällä teettämän kyselyn mukaan Suomen nettipokeripeleissä liikkuu vuodessa jopa 100 miljoonaa euroa. Summa on noin kaksi kertaa suurempi kuin suomalaisten ulkomaisilla vedonlyöntitoimistoilla pelaama potti. Jari Vähäsen mukaan arviolta 40 000 suomalaista on kokeillut nettipokeria, mutta potentiaali on merkittävästi suurempi. - Kyselyssä nettipokerista kiinnostuneita oli huomattavan paljon enemmän kuin sitä kokeilleita. Kiinnostuneiden määrä liikkuu jopa sadoissa tuhansissa, hän arvioi. Mutta jos sekä Veikkaus että RAY suojelevat monopoliasemaansa, kuka voisi paikata kotimaisilla markkinoilla olevan ja tulevaisuudessa merkittävästi kasvavan tyhjiön? - Ei kukaan. Suomessa on voimassa monopolijärjestelmä, joka sallii rahapelien pyörittämisen Veikkaukselle, RAY:lle ja Finntotolle. Ahvenanmaalainen PAF on jo toki markkinoilla, mutta se ei ole valtakunnallinen toimija, Vähänen sanoo. Ruotsissa nettipokeria tarjoaa Veikkausta vastaava kansallinen monopoliyhtiö Svenska Spel. Huhtikuussa avattu palvelu on kerännyt jo 65 000 asiakasta. Maassa on kuitenkin jouduttu pohtimaan sitä, onko monopolin myöntämisperusteet nettipokerin myötä ylitetty. Veikkauksen valttina olisi vedonlyönnistä saatu vahva osaaminen internet-peleihin. Toinen tärkeä seikka on yhtiön luotettavuus: epäluuloiset pelaajat tallettavat rahansa varmasti mieluummin tutun yhtiön pankkitilille kuin antavat luottokorttinsa numeron ulkomaille. Veikkauksella olisi erinomaiset mahdollisuudet saada suuri nettipokerista kiinnostuneiden joukko puolelleen. Mikäli Suomessa käy kuten Ruotsissa ja pelaajien määrä kimpoaa nopeasti satoihin tuhansiin, ovat suomalaiset toimijat lähtölaukauksen kajahtaessa vielä voitelukopilla. Ulkomaisten pokerisivujen saavuttamaa etumatkaa on siinä vaiheessa hyvin vaikea saada kiinni. Janne Huttunen (siirryt toiseen palveluun) Vapise lotto, nettipokeri tulee (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Markus pelaa rahasta ja rakkaudesta