Maailmankuulu sopraano Elisabeth Schwarzkopf kuollut

1900-luvun tunnetuimpiin oopperalaulajiin lukeutunut saksalainen Elisabeth Schwarzkopf on kuollut. 90-vuotias laulaja kuoli kotonaan Schrunsin kaupungissa Itävallassa varhain torstaina. Kuolinsyytä ei ole kerrottu julkisuuteen.

kulttuuri

Schwarzkopf oli sodan jälkeisinä vuosikymmeninä maailman juhlituimpia sopraanoja ja sai kiitosta etenkin rooleistaan W. A. Mozartin ja Richard Straussin oopperoissa. Schwarzkopf lauloi paljon myös liedejä ja oli arvostettu muun muassa Hugo Wolfin laulujen tulkkina. Olga Maria Elisabeth Friederike Schwarzkopf syntyi joulukuussa 1915 Jarotschinin kaupungissa silloisessa Itä-Saksassa. Vuonna 1934 hän aloitti opinnot Berliinin musiikkikorkeakoulussa. Schwarzkopf lauloi konserteissa ja muun muassa koulun oopperaesityksessä jo nuorena. Hän debytoi oopperasolistina vuonna 1938 Berliinin kaupunginoopperassa, jossa hän lauloi kukkaistytön roolin Richard Wagnerin Parsifalissa.

Varsinaisen läpimurtonsa hän teki vasta toisen maailmansodan jälkeen, jolloin hän alkoi kiertää maailman kuuluisimpia oopperalavoja.

1930-ja 1940-luvuilla Schwarzkopf oli joitakin vuosia ollut natsipuolueen jäsen, minkä takia häntä boikotoitiin pitkään Yhdysvalloissa. Sielläkin Metropolitanin oopperan ovet lopulta avautuivat vuonna 1964.

Näyttävän kansainsainvälisen uransa aikana Schwarzkopf lauloi aikansa menestyneimpien kapellimestarien ja orkestereiden kanssa, levytti ahkerasti ja opetti muun muassa New Yorkin Juilliardissa.

Hän vetäytyi ensin ooppera- ja sitten myös konserttilavoilta 1970-luvulla ja lauloi viimeisen kerran julkisuudessa Zürichissä Sveitsissä vuonna 1979.

Schwarzkopf oli naimisissa yhdysvaltalaisen levytuottajan Walter Leggen kanssa, joka kuoli jo vuonna 1979.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, YLE24