Somalian poliittinen kriisi jatkuu

Somalian poliittinen kriisi jatkuu. Tänään jälleen yksi ministeri jätti jo muutenkin hajanaisen väliaikaisen hallituksen.

Ulkomaat

Hallituksen paikoista jo noin puolet on tyhjillään. Tilannetta paikatakseen pääministeri Ali Mohammed Gedi nimitti seitsemän uutta ministeriä.

17 ministerin lisäksi yli 20 muuta korkea-arvoista hallinnon jäsentä on jättänyt paikkansa. Moni ilmoittaa syyksi Gedin haluttomuuden pyrkiä yhteistyöhön maata tosiasiassa hallitsevien islamistien kanssa. Gedi on itse erottanut neljä ministeriä ja yksi on ammuttu.

Gedi selvisi viime viikolla täpärästi luottamusäänestyksestä. Enemmistö edustajista äänesti häntä vastaan, mutta pääministerin erottamiseen olisi tarvittu 2/3 äänistä.

Tilannetta kiristävät vanhat viholliset Etiopia ja Eritrea, jotka käyvät kiistaansa Somalian alueella. Etiopia on omatoimisesti lähettänyt joukkoja suojelemaan väliaikaista hallitusta. Islamistit ovat ilmoittaneet joukkojen poistumisen maasta ehdoksi rauhanneuvotteluille. Eritrean puolestaan uskotaan toimittavan islamisteille aseita.

Väliaikainen hallitus perustettiin YK:n tuella vuonna 2004. Sen hallussa ei ole kuin Baidoan kaupunki. Pääkaupunki Mogadishua hallitsevat islamistit sen sijaan ovat vallanneet klaanipäälliköiltä kesän aikana myös valtaosan Etelä-Somaliasta.

Somalia on ollut ilman toimivaa keskushallintoa 15 vuotta.

Lähteet: Reuters, AFP, BBC, YLE24