1. yle.fi
  2. Uutiset

Fidel Castron terveys puhuttaa maailmalla

Arvailut suolistoleikkauksesta toipuvanKuuban 79-vuotiaaan johtajajan Fidel Castron terveydentilasta ovat kiihtyneet maailmalla. Varapresidentti Carlos Lage kiistää brasilialaislehden väitteet, että Castro sairastaisi vatsasyöpää.

Ulkomaat

Maan varapresidentin Carlos Lagen mukaan Fidel Castro on toipunut tyydyttävästi maanantaisesta suolistoleikkauksestaan ja saattaa palata töihin joidenkin viikkojen kuluttua.

Boliviassa vieraileva Lage kiistää brasilialaisen sanomalehden väitteet, että Castro sairastaisi vatsasyöpää. Lehden mukaan kuubalaiset viranomaiset olisivat kertoneet Brasilian presidentille Luiz Inacio Lula da Silvalle, että Castron terveydentila olisi heikompi kuin julkisuuteen kerrotaan. Myös Brasilian presidentin kanslia kiistää väitteet.

Myös Kuuban parlamentin puhemies Ricardo Alarcon on vakuuttanut Castron olevan tajuissaan sekä "vireä ja hyvällä tuulella".

Fidel Castro on luovuttanut vallan tilapäisesti veljelleen Raul Castrolle, joka on pysytellyt poissa julkisuudesta. Rice tahtoo maailman rohkaisevan Kuubaa demokratiaan

USA:n ulkoministeri Condoleezza Rice kehotti perjantaina televisioidussa puheessaan maailmaa rohkaisemaan kuubalaisia vapaisiin vaaleihin toistaen Yhdysvaltain presidentin Bushin viikolla esittämän toiveen. Rice sanoi, että rauhaisaa demokratiaa kannattavat kuubalaiset voivat luottaa USA:n tukeen.

Kuuba ei lämpene Yhdysvaltain demokratiakosiskeluille. Kulttuuriministeri Abel Prieto muun muassa sivuutti Ricen sanat kutsumalla niitä "arvottomiksi".

Yhdysvaltoihin televisioidussa haastattelussa Rice totesi, että Kuuba on muutoksen tiellä.

Hän korosti, että kuubalaisten tulisi toimia demokraattisen muutoksen eteen kotimaassaan - ei paeta Yhdysvaltoihin, kuten vuosina 1980 ja 1994.

Myös Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kehotti torstaina peittelemättömässä puheessaan kuubalaisia pyrkimään kohti demokratiaa kommunistien hallitsemassa maassa. Bush lupasi myös ehdottoman tukensa siirtymähallituksen muodostamiselle.

Kommunistinen puolue vakuuttaa vakauttaan Kuuba on varoittanut Yhdysvaltoja harkitsemasta maan valtaamista. Valkoinen talo on kiistänyt aikeet valtauksesta. Kuuban kommunistinen puolue on vakuuttanut pysyvänsä vallassa tapahtui Fidel Castron terveydentilassa mitä tahansa. Puolueen mukaan virkaatekevä presidentti Raul Castro on hyvässä kunnossa ja asevoimien tukema. AFP,

Lähteet: Reuters, STT

Lue seuraavaksi