1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Castron syntymäpäiväviesti julki

Kuubassa on julkistettu maan johtajan Fidel Castron viesti sekä ensimmäiset valokuvat hänestä sen jälkeen, kun hän kuun alussa joutui leikkaukseen.

80-vuotta sunnuntaina täyttävä Castro sanoo kommunistisen nuortenlehden Juventud Rebelden verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa, että hän on hyvin onnellinen ja hänen vointinsa on kohentunut selvästi suolistoleikkauksen jälkeen.

Castron mukaan olisi kuitenkin valheellista väittää, että toipumisaika on lyhyt eikä riskejä ole.

Castro kiitti kansaa saamastaan tuesta ja lupasi taistella terveytensä puolesta.

Verkkosivuilla julkaistiin neljä kuvaa Castrosta istumassa ja puhumassa puhelimessa.

Castro siirsi leikkaukseen jouduttuaan vallan tilapäisesti veljelleen. Kumpaakaan ei sittemmin ole nähty julkisuudessa.

Tietoja Castron terveydentilasta ei ole juurikaan tihkunut julki. Edes sitä, missä Castroa hoidetaan, ei ole kerrottu. Kommunistisen puolueen lehti on kuitenkin kertonut, että Castro kykenee jo mm. kävelemään ja on hoitanut jo joitakin työtehtäviä.

Kuubassa vietetään sunnuntaina Castron syntymäpäivää, vaikka suuret juhlallisuudet onkin lykätty joulukuun toiseen päivään. Havannassa valmistellaan sunnuntai-illaksi musiikkipitoisia juhlia.

Venezuelan presidentti Hugo Chavez kertoi lauantaina aikovansa matkustaa Havannaan onnittelemaan Castroa tämän syntymäpäivänä. YLE24, Reuters, AP Juventud Rebelde (siirryt toiseen palveluun)