Günter Grassin SS-paljastus kuohuttaa

Keski-Euroopassa on kommentoitu laajalti saksalaisen Nobel-kirjailijan Günter Grassin ilmoitusta, että hän kuului nuoruudessaan natsien SS-joukkoihin. Günter Grassin paljastus on herättänyt raivoa, pöyristystä, epäuskoa mutta myös ymmärrystä.

Puolan entinen presidentti ja Lech Walesa vaatii, että Grassin on luovuttava Gdanskin kaupungin kunniakansalaisuudesta. Nobelin rauhanpalkinnon saanut Walesa on itsekin kaupungin kunniakansalainen: Gdanskissa sai alkunsa hänen johtamansa Solidaarisuus-liike. Grass puolestaan syntyi Gdanskissa vuonna 1927.

Walesa on ilmoittanut olevansa iloinen, ettei hän koskaan joutunut tapaamaan Grassia.

- Menetin isäni sodassa ja Grass oli SS-joukoissa, Walesa totesi.

"Nobelia ei olisi myönnetty" Saksalaisen kirjallisuuskriitikon Helmuth Karasekin mielestä Grassille ei olisi myönnetty kirjallisuuden Nobelia, jos hänen kytkennöistään natseihin olisi aikoinaan tiedetty. Näytelmäkirjailija Rolf Hochhuthin mukaan Günter Grassin moraalinen uskottavuus on mennyt. Grass sai kirjallisuuden Nobelin vuonna 1999. Puolustajiakin Grassin paljastukselle löytyy: kommenteissa ymmärretään, että vanhana miehenä Grass haluaa tehdä tilit selviksi menneisyytensä kanssa. Kirjailija Günter Grass paljasti viime viikonloppuna, että hän liittyi 17-vuotiaana maailmansodan loppuvaiheessa sotilaalliseen Waffen-SS-järjestöön, koska oli turhautunut ja halusi irti kodin vaikutuspiiristä. Radion kulttuuriuutiset, Reuters, BBC