Kotimaa lyhyesti 16.8.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

AMMATTILIITOT syyttävät maa- ja metsätalousministeriötä EU-tukien väärinkäytöstä. Liittojen mukaan Salon sokeritehtaan lopettamiseen tarkoitettuja EU-rahoja on ohjattu vain viljelijöille ja yrityksille, vaikka EU:n sääntöjen mukaan rahoilla pitäisi tukea myös työttömiksi jääviä tehtaan työntekijöitä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK pitää kuntien MÄÄRÄAIKAISIA TYÖSUHTEITA vakavana ongelmana. Kunta-alan työntekijöistä on määräaikaisia 25 %. STTK:n mukaan näin suurta määrää ei voi perustella laillisesti sijaistarpeella.

KRISTILLISDEMOKRAATIT tavoittelevat ensi kevään eduskuntavaaleissa noin 6 prosentin kannatusta ja vähintään 10 kansanedustajaa. Puolue ajaa mm. minimiäitiyspäivärahan korottamista ja lisää hoitajia vanhustenhuoltoon.

Seitsemän ihmistä on saanut syytteen TÖRKEÄSTÄ HUUMAUSAINERIKOKSESTA. Lahden ja Oulun poliisien paljastamalta joukolta takavarikoitiin kymmenen kiloa amfetamiinia. Oikeuskäsittely alkaa ensi viikolla.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on valittanut jouluaaton PIDENNETYSTÄ AUKIOLOSTA. Lääninhallitukset myönsivät kaupoille luvan pitää ovensa auki lainmukaista aikaa pidempään. Jouluaatto osuu tänä vuonna sunnuntaihin, joten kaupat saisivat lain mukaan olla auki vain klo 12.00 - 13.00. Poikkeusluvalla kaupat voivat olla auki Länsi- ja Etelä-Suomen lääneissä klo 8.00 - 13.00 ja Itä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä klo 7.00 - 13.00.

UKKOSMYRSKY sytytti Itä-Suomessa illalla ja yöllä useita tulipaloja. Maastopaloja syttyi muun muassa Savonlinnassa ja Puumalassa. Rakennuksia paloi muun muassa Enonkoskella ja Puumalassa. Pohjois-Karjalassa myrsky katkaisi sähköt parista sadasta kodista.

Auton kuljettajan tausta vaikuttaa yhä enemmän AUTOVAKUUTUKSEN hintaan. Vakuutusyhtiöt ovat siirtymässä hinnoitteluun, jossa maksuun vaikuttaa myös auton omistajan ikä. Turun Sanomien mukaan yhtiöiden väliset hintaerot vakuutuksissa ovat kasvamassa.

Sankka sumu on pysäyttänyt PORIN LENTOLIIKENTEEN. Sumu estää aamun lähdöt Helsinkiin ja laskeutumisen Porin kentälle. Tilanteen arvioidaan kestävän tunteja.

SDP:N ja KESKUSTAN ministeriryhmät sekä työvaliokunnat kokoontuvat tänään tahoillaan pohtimaan ensi vuoden budjettia ja ajankohtaista politiikkaa. SDP:n puolueväki kokoontuu kahdeksi päiväksi Seinäjoelle, keskustalaiset taas ovat tänään koolla Kuopiossa.

Opetusministeri Antti Kalliomäki ei kannata koulujen KESÄLOMIEN SIIRTOA. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on esittänyt loman alun myöhentämistä kahdella viikolla. EK:n mukaan matkailuala menettää vuosittain 35 miljoonaa euroa, kun kohteita suljetaan koulujen alkaessa. Kalliomäki sanoo Satakunnan Kansan ja Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa opettajien ja oppilaiden olevan alkukesästä väsyneitä ja loman lykkäämisen aiheuttavan tyhjäkäyntiä kouluissa.

Kokoomuslaiset kaipaavat edelleen SAULI NIINISTÖÄ ehdolle eduskuntavaaleissa. Pohjalaisen kyselyssä 20 kokoomuksen kansanedustajaa haluaa Niinistön ehdolle. Ehdokkuutta vastustaa kahdeksan. Puolueella on yhteensä 41 kansanedustajaa. Niinistö on kieltäytynyt ehdokkuudesta.

Pientalojen ENERGIA-AVUSTUSTA ei riitä kaikille hakijoille, kertoo Keskisuomalainen. Ensimmäistä kertaa jaettavaa avustusta ilman jää noin kolmannes hakijoista, arvioi Valtion asuntorahasto. Avustusta haki noin 7500 kiinteistönomistajaa. Rahaa jaetaan noin kuusi miljoonaa euroa.

Lintujen SYYSMUUTTO kiihtyy vähitellen, kertoo Birdlife Suomi. Tämän hetken muuttajista suurin osa on yöllä muuttavia hyönteissyöjiä, kuten uunilintuja ja kerttuja. Lisäksi liikkeellä on kahlaajalintuja.